Polo hőmérséklet gondok

2003.04.04. 13:29

Bár én nem Attila vagyok, de remélem, az én tanácsomat is elfogadja.

Szia Attila!

Most bukkantam erre az Autódoktor oldalra, és szeretném én is a tanácsodat kérni egy elhúzódó problémára. Van egy VW Polóm, '93 12. havi 1045 cm3-es, benzines, szabályozott katalizátoros, központi injektoros.
Motorszáma: AAU697038, alvázszáma:WVWZZZ80ZRY035255
A probléma a következő:
Hidegindítás tökéletes még télen is, viszont amikor a hűtővíz felmelegszik 75-80 fokosra a motor járása egyenetlen lesz, rángat és leáll. Ilyenkor az újraindítás is nehézkes, van amikor csak 4-5 indítás után sikerül.
Ezt követően a már üzemmeleg motorral van amikor gond nélkül lehet közlekedni, de van olyan is, amikor a rángatás visszatér amint a hűtővíz mutatója visszatér a 80 fok körüli értékre.
Szakszervizben nem találták a hibát, illetve a gyertyákat és a gyertyapipákat cserélték ki jó pénzért. Motor diagnosztikán javasolták a lambda szonda cseréjét amit el is végeztünk egy 3 vezetékes Bosch utángyártottal. A gyári is ilyen 3 vezetékes volt, de a probléma nem szűnt meg. Levettem az akku testkábelét, hátha a hiba törlődik, de nem történt javulás.
Sokat használom az autót városban rövid távokon, ennek ellenére a kipufogó vége szürke. Ez azt jelenti, hogy a motor jól működik?
Ezt azért kérdezem, mert mikor a lambda szondát kicseréltem kormos volt, és állítólag nem lenne szabad annak lennie. Várom tanácsodat, mert a szakszervizben csalódtam.

Válaszodat és segítségedet előre is köszönöm:
Mózes Mihály

Kedves Mihály!

Bár én nem Attila vagyok, de remélem, az én tanácsomat is elfogadja.
A jelenség olyan, mintha a hőmérséklet jeladó nem működne tökéletesen.
Persze más hiba is okozhatja a jelenséget. Mindenféleképpen meg kell vizsgáltatni szakemberrel. A "szakszervizt" nem érdemes ezzel terhelni. Forduljon injektoroshoz!
A lambda szonda nem olyan, mint a gyertya, nem fog róla leégni a korom, ha jól működik. Nem is ebből látható a hibája. Az elraktározott hibák nem befolyásolják a motor működését, a hibatörlés nem javítás, mindössze a visszajelző lámpa világíthat az elraktározott hibáktól.

Üdvözlettel,
Ficzere Miklós