Rázkódó CX

2003.04.24. 20:23

Egy Citroën CX-et terelgetek majdnem 2 éve.

Tisztelt Doki!

Két hónapja érdekes problémával kerültem szembe: Menet közben sík úton haladva, az első futómű felől teljesen ötletszerűen erős rázás érezhető. Olyan, mintha két oldalról két ember rázná az elejét. Jellemzően gyorsításkor, gázelvétellel csökkenteni lehet. Aztán egy ideig (hetekig) semmi, majd újra kezdi. Rázós úton nem jellemző.
Szerintem nem szakadt motortartó a probléma okozója, mert olyannal találkoztam már, igaz, bontottal pótoltam a tönkrement alkatrészt. Több kereket is próbáltam egy ilyen periódus alatt, a jelenség megmaradt. A féltengelyeim viszont elég viseltesek. Kormány összekötőket nemrég cseréltem.
A legutóbbi (összesen 3 alkalommal mutatkozott) ilyen jelenség éppen tegnap volt. Ez csak néhány km-en át tartott. A korábbiak 30-400 km-en keresztül kísértek.
Második kérdésem: a szelephézagot CX 25 TRD-n meleg, vagy hideg motoron kell állítani?

Válaszát köszönöm!
Jeszenszki János

Kedves János!

A probléma kulcsa tényleg a féltengely lehet. Valószínűleg a belső csukló a ludas. Mindenesetre a jobb féltengely támasztócsapágyát is érdemes leellenőrizni!
A szelephézagot általában hidegen illik ellenőrizni, vagy állítani. A gyár legtöbbször leközli a meleg értékeket is. A CX-nél nem.
A Citroën még a többi típusához képest is nagyot alkotott ennél az autónál, mivel a szelephézagoknál nem a kipufogóé (0,2) a nagyobb, hanem a szívóé (0,3). Erre figyelni kell!

Ficzere Miklós