Javíthatatlanul zörgő A-osztály

2003.05.19. 15:17

Otthagytam az autót, s kompletten kicserélték benne a kuplungot.

Tisztelt Autódoktor!

Van egy tízhónapos A 140-es Mercedesünk, 5000 km-rel. Múlt év decemberében vettem észre a hibát, mégpedig az autó reggeli, hideg indításánál kerregő, zörgő, kopogó hangot ad, a kuplungpedál benyomásával a zaj elmúlik, felengedésével visszajön, de 4-5 perc járatás után a zaj elmúlik. Hidegebb időben tovább, melegebb időben rövidebb ideig tart a zörgés.
Az autót elvittem márkaszervizbe, ahol először nem találtak hibát. Mikor két hét múlva visszavittem, már a szerviz közben is hallották a zajt. Kicserélték a váltót. Azonban a zaj nem szűnt meg. Ezért újra visszavittem az autót. Mivel nem tudták megmondani, pontosan mi lehet a baj, ezért otthagytam az autót.

A szerviz felvette a kapcsolatot a gyártóval, minek eredményeképpen kicserélték a csapágyat az új váltóban. Ismét egy hét volt, míg elkészült, de miután hazavittem, s reggel indítottam, újra zörgött. Ekkor ismét visszavittem, s megkérdeztem a műhelyfőnököt, hogy meg lehet-e egyáltalán javítani az autót, és ő azt mondta, hogy igen. Otthagytam az autót, s kompletten kicserélték benne a kuplungot. Szerencsére erre az időre megint kaptam csereautót.

Sajnos hiába volt a kuplungcsere, a reggeli zörgés a javítás után sem szűnt meg. Újra visszavittem a szervizbe, ahol azt mondták, negyedszerre nem szedik szét, inkább használjuk így, mivel van még rá egy év garancia. Hátha kijön a hiba, vagy pedig így jó, ahogy van, mivel egy autó hidegen zöröghet...
Csak akkor miért kellett szétszedni a teljesen jó autót (háromszor szedték ki a motort, futóművel együtt), miért kellett javítani, a régi alkatrészeket miért cserélték ki újakra?
Azt szeretném megérdeklődni, hogy ebben az esetben mi a teendőm? Attól tartok, hogy autómat nem cserélik le, garanciát sem hosszabbítanak...

Várom tanácsát!
Mészáros Zoltán

Kedves Zoltán!

Sajnos ilyen jelenségek előfordulhatnak bármelyik gyártónál. Ezért léteznek a vevőt védő garanciális feltételeket szabályozó törvények. Érdemes lenne utána nézni és, ha ezek engedik (szerintem igen), kérni az autó cseréjét.

Ficzere Miklós

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.