Clio vezérműszíj csere

2003.06.30. 15:25

A szervizkönyve azt írja, ha jól emlékezem, hogy 120.000 km-enként kell cserélni a vezérműszíjat.

Tisztelt Autódoktor!

Van nekem egy 1991-es Renault Clio 1.2 RL autóm. Nemrég vettem, 114.000 km van benne jelenleg. A szervizkönyve azt írja, ha jól emlékezem, hogy 120.000 km-enként kell cserélni a vezérműszíjat.
A kérdésem az lenne, hogy milyen vezérműszíj kell bele. Tehát milyet kérjek a boltban? Illetve indokolt-e egyáltalán ilyenkor a csere?

Tisztelettel:
Szalai Norbert

Kedves Norbert!

Ha az ember használt autót vesz, igazából nem lehet biztos benne, hogy pontosan mennyi kilométer is van benne. Ezért érdemes a megvétel után kicseréltetni a vezérműszíjat.
120e km-nél, pedig úgyis mindenféleképpen ki kell cserélni, ha írja a szervizkönyv. Valószínűleg az is ott van még, hogy 120e Km vagy 5 év. Ezekhez a dolgokhoz nem árt, ha ragaszkodunk, hiszen nem kis problémát tud okozni egy vezérműszíj szakadás.
A milyen kérdésre nem szeretnék itt válaszolni, nehogy reklámnak tűnjön, de érdemes gyári minőséget használni, és ezt nem az eladótól kell megkérdezni, hanem a márkaszervizben.
A cserét, bár nem bonyolult, nem javaslom, hogy otthon saját kezűleg végezze el, sokkal inkább egy szervizben, hiszen az elvégzett munkával garancia is jár, ami ugye nem egy utolsó szempont, ha netán valami nem sikerült tökéletesen.
Fontos és ajánlott a feszítő ill. vezetőgörgők ellenőrzése és cseréje! Ha a vízpumpát is a vezérműszíj hajtja, akkor azt is ellenőrizni kell, bár én inkább javasolnám mindenféleképpen a cserét.
Tudom, nem olcsó mulatság, de hát a motor az autó szíve, a vezérlés pedig fontos része. Ennyit talán megér a nyugalmunk.

Üdvözlettel:
Ficzere Miklós