2003.07.28. 17:55

Többen használják üzemanyagként a használt étolajat.

Üdvözlöm,

Véleményét szeretném kikérni a dízel autókba használatos használt étolajjal (mint üzemanyag) kapcsolatosan.
Baráti társaságban elhangzott, hogy a dízel autók a használt (csupán leszűrt) étolajjal is üzemelnek (1/2 - 1/2 (étolaj-gázolaj) keverékben). Megpróbáltam az interneten utánanézni, de csak azt találtam, hogy a használt étolajból bizonyos (általam nem ismert) technológiával biodízel üzemanyagot állítanak elő. Kérdésem:
- mi történhet (mi romlik el), ha csak egyszerűen (kezelés nélkül, csupán leszűrve 1-1 arányban) használom az étolajat,
- károsanyag kibocsátás szempontjából mennyire ártok (vagy esetleg épp ellenkezőleg) a környezetemnek,
- jelenlegi Ford Mondeo 2.0 TDCi autómba nem szívesen tölteném (állítólag még a gyengébb minőségű gázolajra is érzékeny (én még nem tapasztaltam)), de egy második használt dízelt is szeretnék vásárolni, melyik a legigénytelenebb dízel autó? (amely nem annyira érzékeny az üzemanyag minőségére).
Igazából én a régebbi (> 10 év) Ford Escort-ot kedvelem, de bármilyen más márka is szóba jöhet.
Amennyiben (talán) szokatlan kérdésemre válaszolna előre is megköszönöm, amennyiben nem, megértem, s elnézését kérem a felesleges zaklatásért,

üdvözlettel:
Fila Gyuri

Kedves Gyuri!

Valóban szokatlan, ám nem rendkívüli ez a dolog.
Többen használják üzemanyagként a használt étolajat. Én is ki akartam próbálni, csak nem tudtam nagyobb mennyiséget szerezni belőle, a család nem termel ki havi 2-3 liternél többet.
Az eredmény meglepő. Nő a teljesítmény, és csökken a fogyasztás. A kellemetlenség a kipufogóból távozó sült krumpli szag. Meg persze, ha rákérdez a finánc, hogy mégis mivel járunk.
A motorra eddig nem hallottam negatív hatását. Egyedüli gond a téli üzemnél jelentkezik, amikor az amúgy is sűrűbb olaj még sűrűbb lesz, és beledermed az üzemanyagrendszerbe.
Németországban hivatalosan is használnak biodízelt, igaz repceolajból. Nálunk, tudtommal bizonyos törvény félreértelmezési okokból nem forgalmazható, és nem is használható. Pedig, olcsóbb is.
Addig is marad a nem hivatalos használat és a gázolajjal történő hígítás.

Ficzere Miklós


Kedves Autódoktor!

Véletlenül a szakdolgozatomat a biodízel alkalmazásával kapcsolatban írtam, így szeretném korrigálni a válaszát.
A használt étkezési olajok üzemanyagként való felhasználását modern motorokban nem javasolnám igazán. Az észterezéssel nyert biodízel (repcemetilészter, stb) viszont már alkalmas ezen motorok üzemeltetésére.
A szakdolgozatom írásakor teszteltem dízelmotorokat különböző keverési arányú dízel-biodízel üzemanyaggal, és kb. 7-10 % biodízel keverékig nem mutatható ki lényeges teljesítményvesztés. Ennél magasabb arányú keverék esetén 7-10 % teljesítményvesztés figyelhető meg. A károsanyag kibocsátás bizonyos körülmények között csökken, bár az égéstér formája és a befecskendezési végnyomás nagysága nagyban befolyásolja.

Tisztelettel,
Nagy Zoltán

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.