Zörgő Skoda Octavia váltó

2003.11.06. 14:30

Csapágyas a váltó.

Tisztelt Doktor Úr!

Egy 1997. 10. havi 1.6 GLX Octavia (75LE) egyre boldogtalanabb tulajdonosa vagyok (Motorkód AEE....), lefutott kb. 123 ekm. Mintegy 8-10 napja vettem észre, hogy 60-70 km/h sebességtől halkan, de egyre határozottabban, magasabb hangon, zörgősen sivít valami a váltóból.
Rohanás a szervizbe, ahol rögtön váltóolajat cserétek (ARAL 80-?). Hang maradt, sőt, ha lehet mondani még hangosabb, ráadásul hidegen -reggeli elindulásnál- a másodikat csak két kézzel veszi a drága. Ez azóta nem volt így.
A hangról részletesebben:
Beülsz, ajtó becsuk, magnó kikapcs. Ha már kettesben vagy, minden O.K., harmadik, negyedik 60 körül, itt már valami furcsa tompa zaj van. Ötödikben a zaj tovább erősödik, de még nem zavaró. Kb. 10-12 km múlva (bemelegedhet a váltó és az olaj) a hang egyre élesebb, zörgősebb, szélzaj miatt 140 után elvész.
Fékezés közben (kinyomott, elengedett kuplungnál, leállított motornál, üresben, sebességben) a hang mondhatni megállásig hallatszik, egyre mélyebb, morgósabb. Egyenes, normál, gurulós 90-nel talán a leghangosabb, meleg motornál.
A hang jellege:
Olyan, mint pl a rally cross autók hangja belül. Kicsit zörgős, kicsit visítós, kicsit mint a repülőgépek.
Az autóról:
Törve még nem volt, váltó egyszer szervizben levéve kuplungtárcsa-csere miatt, azóta mentem 20.000 km-t, gumik jók, egyenesfutás kitűnő. Guminyomás rendben, olajszintek rendben. Régi váltóolaj tiszta, kerékcsapágyak 70.000 km-esek, szilentek szinte újak, bal felső motortartó bak kicsit kotyogós, a többi rendben.
Kérdések:
- Mi lehet?
- Érdemes-e megcsináltatni?
- Mennyibe kerülhet?
- Szerviz tanácstalan, az új váltó az egyetlen megoldás?

Tibor

Kedves Tibor!

Valószínűleg a szokásos Volkswagen-váltó hibáról van szó. Csapágyas a váltó. Minél hamarabb célszerű kicseréltetni, nehogy később komolyabb hibát okozzon.

Ficzere Miklós