Injektor vs karburátor

2004.01.07. 00:45

Én azt gondolom, hogy az injektor fejlettebb és jobb, de...

Tisztelt Autódoktor!

Arra lennék kíváncsi, hogy véleményed szerint melyik a jobb? A karburátor vagy az injektor?
Én azt gondolom, hogy az injektor fejlettebb és jobb, de akkor miért van az, hogy vannak olyanok, akik autót tuningolnak és az injektort karburátorra cserélik. A neten utána olvastam a dolognak, és a versenymotoroknál sem egyértelmű, hogy melyik a jobb.
Az elmúlt szezonban többet nyertek karburátoros motorral, mint injektorossal. Érdemes lehet-e pl. egy Weber karbit lecserélni injektorra.

Köszi a segítséget.
Marton András

Kedves András!

Az, hogy a karburátor jobb, mint az injektor, eléggé nézőpont kérdése. Könnyebb megérteni.
Az injektor bütyköléséhez némi finomelektronikai tudásra is szükség van. Viszont, ha megvan a megfelelő háttér, sokkal vadabb dolgokat lehet vele csinálni. Induljunk ki a szabályozásból. Az injektor egy sokkal nagyobb tartományú finomszabályozást tesz lehetővé, ahol a motor optimális értékeit lehet tartani. Viszont, hogy bele lehessen avatkozni komolyabban, már írható motorvezérlőre van szükség, mert egy egyszerű chiptuning már nem valószínű, hogy eleget tesz a kívánt feltételeknek. A nagyon kemény tuningnál pedig már egészen más feltételek érvényesülnek.
Egy motor karburátorosról injektorosra való átalakításánál figyelembe kell venni, hogy mi a cél. Csak sima kis teljesítménynöveléshez nincs értelme. Amúgy itt minden relatív.
Erre kielégítő választ csak hosszabb eszmecsere és gondolkozás után lehet.

Ficzere Miklós