Skoda Favorit: sportlégszűrő

2004.02.03. 19:37

Érdemes lenne-e beletenni?

Szia Autódoki!

Nekem van egy 1990-es (év végi) évjáratú Skoda Favorit 136-osom. Ahhoz képest, hogy 13 éves, nagyon meg vagyok vele elédedve.
Alig ezer km volt benne amikor megvettem, nállunk öregedett meg, bármi apró baja volt, azonnal orvosoltuk a problémát, szóval karban van tartva!
Olvastam, az üzemanyagokról szoló cikket, és ehhez én csak annyit tennék hozzá, hogy a gyárilag előírt 95-ös helyett én 98-assal tankolom (árban ez még belefér), és érezhető a különbség. A fogyasztás 9,2-ről 8,5-re csökkent városban, ami szerintem ehhez az autóhoz nagyon is jó! Ezen kivül a gyorsulása és az egész menetteljesitménye javult.
Namost tudom, ez kicsit egyedi eset, mert én mástól még nem hallottam ekkora különbségről, de egy idősebb autó esetében szerintem nagyobb lehet az eltérés.
Ezen kívül még lenne egy olyan kérdésem, hogy érdemes lenne-e beletenni egy sportlégszűrőt (kb. 10.000 ft értékben), olvastam hogy ennek nincsenek ártalmas mellékhatásai, mint pl. fogyasztás. Ezt az érdemes dolgot úgy értem, hogy fogok-e érezni is valami javulást, vagy nagyon elenyésző lesz a különbség?

Válaszod előre is köszönöm!
Üdv: Bolla

Kedves Bolla!

Nehéz megmondani, hogy mit fogsz érezni

. Van, aki pszichikailag is képes tuningolni, vagyis én érzem típusú, van, aki még ha van is teljesítménynövekedés, akkor sem hajlandó megérezni.
Arról nem is beszélve, hogy nem minden típusban hasznos a sportszűrő. Van, amelyiknek a levegőszűrő háza úgy van kialakítva, hogy amikor kiveszik, lecsökken a teljesítménye. Áramlástanilag fontos szerepe van.
Persze ezekbe is lehet sportszűrőt, csak éppen nem direktet, hanem betétszűrőt. Ezt sajnos ki kell kísérletezni.

Ficzere Miklós