Celica: kedvezőtlen emisszió

2004.02.26. 15:07

Először a katalizátor hibájára gyanakodtak.

Tisztelt Autódoktor!

Egy 1991-es Toyota Celica tulajdonosa vagyok.
Az utolsó károsanyag-kibocsátás mérésen megállapították, hogy az értékek nem megfelelőek. Először a katalizátor hibájára gyanakodtak. Úgy néz ki, az rendesen működik. Lehet-e a lambdaszondának is köze a dologhoz vagy nem? A szerelők véleménye megoszlik.
Esetleg milyen jelenségekkel jár a probléma, hogyan lehet meggyőződni működéséről, valamint ha rossz, annak mi lehet a jele, mik lehetnek a következményei. Természetesen ha a szonda rossz, akkor kicserélném, de mivel sem a katalizátor sem a lambdaszonda nem olcsó, ezért nem szeretném potyára megvenni és cserélni az alkatrészt.
Mivel az autó amerikai típus, és svájci piacra szánt, a kompjúter csatlakozó nem passzol az itthoni kocsikéval. Ezért a szakszerviz is csak találgat, kísérletezget.

Köszönettel
Horváth Péter

Kedves Péter!

A lambdaszondának van köze a károsanyag-kibocsátáshoz

. A motorvezérlő elektronika ezen keresztül állapítja meg, hogy mennyivel finomítsa a befecskendezett üzemanyag mennyiséget. Egyféle CO-szabályzást hajt az adatai alapján végre a számítógép.
Működését egy oszcilloszkóppal lehet ellenőrizni. A jelenségek, amik a hibát kísérik: megemelkedett alapjárat, magas CO szint, megnövekedett üzemanyag fogyasztás.

Ficzere Miklós