Renault 5-váltóolaj

2004.10.08. 15:40

A különböző olajok keverése nem javasolt.

Helló!

Fontos kérdésem lenne feléd...
Van nekem egy Renault 5 GT Turbóm, és folyt belőle a váltóolaj, egyszercsak megállt, gondoltam, hogy azért állt meg mert már nincs ami folyhatna.
Elvittem a szerelőhöz, közben az ismerősöm mondta, akinek autósboltja van, hogy a régi autókba, köztük a R5-be is jó a hagyományos kőolaj alapú W80-90 olaj, ami 800 Ft/l. Hát jó, közben máshol W75-80 olajat ajánlottak, hogy az kell bele, és az 2100 Ft/l (szintetikus), ismerősöm szerint azok csak le akartak húzni. Szóval elvittem a szerelőhöz az olajat, és leengedte a régit, ami szerinte jó volt még, azt mondta, tegyük vissza, és visszatette ami gyárilag szintetikus. Közben a tál, amibe leengedte tartalmazott némi motorolajat plusz még töltött hozzá ásványi alapú olajat is.
Hát igen, azóta eléggé furán viselkedik, nehezen veszi a sebességeket, szinte egyik sebességi fokozatot se lehet gondtalanul, akadozatlanul váltani.
30 km-t mentem vele, azóta bele se ültem, mert félek, hogy most mi van??
Ma vettem W75-80 olajat, és azt teszek bele. Nagyon félek, hogy most tönkretettem a váltóm?

Előre is köszönöm a segítséget!
B. Márk

Kedves Márk!

Ennyitől valószínűleg nem ment tönkre a váltó.


Általános jelenség, hogy gyenge minőségű vagy nem belevaló minőségű váltóolaj használata esetén megnehezül a kapcsolás. Jó minőségű kenőanyaggal feltöltve megjavul a helyzet.
A különböző olajok keverése nem javasolt, főleg szintetikus és ásványi olajoké.
Ha vissza kívánjuk tölteni a leeresztettet, akkor mindenféleképpen csak teljesen tiszta edényt használjunk, a szennyeződések bekerülését ilyen mód megakadályozva. A váltó is érzékeny a szilárd szennyeződésekre.

Ficzere Miklós