Gyenge Opel Astra

2005.09.07. 10:50

El lehet érni érezhető javulást?

Kedves Autódoki!

4 éves, 70 000 km-es 1.6 16V Astra kombim van, használtan vettem 1/2 éve. A motor teljesítményével alapvetően meg vagyok elégedve - amíg bele nem ülnek 4-en, és a légkondit be nem kapcsolom, akkor eléggé el tud szomorítani a produkciója. Igaz, most jön az ősz, de lesz még nyár. A mostani teljesítménye lóerőben nincs megmérve, annyit probáltam ki, hogy a gyorsítás 80-120, 4. fokozatban 10-11 sec körül van. Negatívum, hogy kiderítettem róla, hogy hengerfejtömítés és gyújtásmodul csere már volt rajta (ezt a vételnél elfelejtették közölni...) De azért szeretném tuningolni.
Többször írtál a hengerfej megmunkálásáról, mint a legjobb tuningról, de egyrészt nem tudom pontosan, milyen megmunkálásokat foglalna ez magába, nem tudok megbízható műhelyt, ahol ilyet csinálnak, az interneten sem találtam érdemi információt róla, árakat különösen nem, de kevés szakértelmemmel úgy gondolom, hogy ez alapos hozzáértést igénylő, komoly munka- es pénzigényű beavatkozás lenne, ezért félek ilyesmibe belevágni. Előbb az olcsóbb lehetőségeket szeretném kimeríteni, ezekre gondoltam:
-Sport légszűrő (10K HUF körül van)
-Sportosabb hátsó kipufogódob (~25K HUF, az eredetit úgyis lassan megeszi a katalizátor)
-Chiptuning, változó ár, 30-50K HUF.
Ezekről mi a véleményed, el lehet velük érni érezhető javulást? Esetleg tudnál olyan műhelyt ajánlani, ahol ezeket jó minőségben el tudják végezni?
Plusz, kicsit aggódok a hengerfej állapota miatt, ezt érdemes szerinted megnézetni? Ha igen, egy ilyen vizsgálat kb. milyen költségekkel járna?

Az első kettő jól hangzik, de kb. annyit is tud.
A harmadik lehet jó, bár nekem erről is megvan a véleményem, igazából csak kiegészítőként tudom ajánlani.
Sajnos nem tudok árat mondani a hengerfej vizsgálatáról, hiszen ahány hely, annyi ár. Az biztos, hogy csak leszerelve lehet megállapítani bármit is. Az pedig új tömítés, új csavarok, plusz a gépmunka.

Ficzere Miklós