III-as Golf olajproblémái

2006.02.28. 10:00

1994-ben helyezték üzembe, 120 ezer km-t futott, és a frissen cserélt olaj vastagon, feketén van a nívópálcán

Kedves Doki!

Az alábbiakal kapcsolatban szeretném tanácsát kérni: VW GOLF III, 1600 ccm, 1994 évben üzembehelyezett binzines járműről van szó, 120 e km futással. Egy éve vásároltam, az előző tulaj elmondása alapján épp akkor volt olajcsere. Most szeretném a következő műveletet elvégezni, viszont az olapálcán meglehetősen (vastagon) fekete az olaj, Olyan, mintha diesel motor volna. Elmondás alapján CASTROL TXT Softec 5W40 típusú olaj van benne, amit (az árára nézve) sem sajnálok tőle.

Kérdés: Milyen mosóolajjal javasolja a lerakódott szennyeződést eltávolítani? A fenti olaj rendelkezik a VW 502 00 / 505 00 minősítéssel, minden bizonnyal megfelelő, legfeljebb pazarlás? Gondolom a mosófolyadék használata után a szűrőt természetesen ismételten cserélni kell. Egyébként a jármű motorral kapcsolatban negatív észrevételem nincs, csak a túlzott fekete olaj zavar. A kenőanyagot egyébként egyáltalán nem fogyasztja.

Előre is köszönöm:

Csaszi Z.

Kedves Csaszi Z.!

Először egy motortisztító adalékkal átjáratnám a motort, a benne levő olajjal, aztán egy hasonló besorolású nagyon olcsó, mondhatni "gazdaságos" olajjal még átjáratnám. Egy-két ilyen olajcsere után megint tisztább lesz a motor belseje.

Nem gond, ha az elsőnél még sötét marad az olaj, nyugodtan használja! A friss olaj tartalmaz olyan additívokat, amik a szennyezőanyagok lebegtetéséért felelősek. Olajcserénél viszi magával a nagyját.

Üdv:

Ficzere Miklós