Hét hónapos 1,4-es Fiesta chiptuningja

2006.11.17. 10:23

Csökkenhet a motor élettartama? Lehetnek utólagos kiadások?

Kedves Autódoki!

Több helyen olvastam , hogy chip tuninggal javítható a teljesítmény ..stb.Ford Fiesta 1.4 Tdci-be(hét hónapos) javaslod-e a beszerelést? Ezzel nem csőkken-e a motor élettartama és nem lesznek utólagos később sok pénzbe kerülő kiadások?Mi fog megváltozni előnyére vagy hátrányára az autónak?Állítólag létetik gyári kivitel is azt hiszem PSI gyártmány.

Köszönöm:

Attila

Kedves Attila!

A chiptuningok (elektronikusan módosított motorvezérlők) kihasználják azt a lehetőséget, hogy több tüzelőanyagot adnak a beszívott levegőhöz, így némelyik emissziós érték romlik, az autó több káros anyagot bocsát ki, néha kissé láthatóan füstölni kezd, de a teljesítménye nyilvánvalóan, érezhetően (+ 8...15%) megnő. Nyilvánvaló fizikai tény, hogy ha egy adott méretezésű motorból több teljesítményt veszünk ki, akkor annak termikus és mechanikai terhelése is ezzel arányosan változni fog, megnő. Természetesen, ha ezt a többletteljesítményt nem vesszük ki, csak ritkán, akkor az autó élettartama nem fog lényegesen csökkenni.

Sokan és elégedettséggel használják a különböző módosított elektronikákat vagy az utólag rácsatlakoztatott elektronikus teljesítménynövelő eszközöket (ún. power boxok); ezek jósága, megbízhatósága nagyon függ a kiviteltől és a gyártótól. A gyárilag elfogadott egységek nyilvánvalóan a jobb minőséget képviselik, én egy új autóba (a nyilvánvalóan nagyobb ár ellenére) csak ezt javasolnám.

Üdvözlettel:

Autódoki