Astra GTC Irmscher tuning

2007.01.03. 15:48
Mennyivel rövidíti meg a motor élettartamát?

Kedves Autódoki!

Egy éves 1.9 CDTI Astrámba gyári Irmscher chiptuningot tetetnék, mely 150Hp,320Nm-ből 175Hp,380Nm-ert varázsolna. Kérdésem az lenne, hogy mennyire rövidítené meg a motor,váltó,stb... élettartamát? Egyáltalán milyen elváltozásokat okozna (a megnövekedett adrenalin szintemen kívül)?

Köszönöm:

Károly

Kedves Károly!

Ez a chiptuning-kérdés mindig nagy hullámokat korbácsol. A teljesítmény növekmény érezhető, mérhető...az élettartam rövidülés kérdéses. Az fizikai tény, hogy egy motorkonstrukcióból minél nagyobb teljesítményt veszünk ki, az a mechanizmust annál jobban terheli, következésképpen az élettartama rövidebb lesz. Azonnali meghibásodás nem valószínű, mert a forgattyús mechanizmus és a motor termikus rendszere azért túl van méretezve, de egyértelműen többletterhelést ró mindenre így élettartama csökken.

A várható élettartam elsősorban attól függ, hogy a megnövekedett teljesítményt hányszor és milyen körülmények között használjuk ki, amennyiben csak alkalomszerűen és az egyéb üzemi körülmények rendben vannak, akkor a várható élettartam csökkenés minimális. Ha a motort mindig csúcsteljesítményén járatjuk akkor jelentős élettartam csökkenéssel számolhatunk, de nincs ez másképpen a széria, bevatkozás nélküli autókon sem. Nem véletlenül fogalmazok olyan kifejezésekkel, hogy "minimális", "jelentős" stb., ugyanis nincs róla tudomásom, hogy bárki méréseket végzett volna ezügyben, azonban chiptuningos autók szép számmal futnak a dízelpiacon.

Egy dolog azonban biztos: a módosított elektronikával rendelkező dízel autók javarésze nem teljesíti a gyári emissziós értékeket és az esetleges koromszűrő élettartamát rossz esetben akár megtizedelik. Szigorúan véve a chiptuningos autók a gyári homologizációs értékeket nem teljesítik, következésképpen közúti forgalomban nem vehetnek részt. Ezt minden felelősséggel élő és autózó embernek figyelmebe kell vennie.

Üdvözlettel:

Autódoki