Ford Focus II-t vennék

2007.01.07. 15:08
Benzines vagy dízel? Városban, rövid távon használnám

Kedves Autódoki!

Autóvásárlás előtt állok, Ford Focus II lenne az álmom, de nem tudom eldönteni hogy dízel vagy benzines motor érné e meg nekem jobban. Keveset autózom áltálában, évi max. 20e. km, annak is 60%-át városban rövid távokon. Én Romániában élek, a gázolaj és benzin ára hajszálpontosan ugyanannyi. Ön szerint megérné e az 1.6 TDCi (109LE) vagy az 1.8 TDCi (115LE) motor az 1.6 Ti-VCT (115LE) benzinessel szemben? A dízelnek drágább a kötéléző szervízelése, esetleg gyakrabban is kell szervízelni mint a benzinest? Nagyobb a meghibásodási valószínűsége a dízelnek? Igaz hogy télen jóval nehezebben melegszik be, esetleg el sem érné az üzemhőmérsékletet egy rövidebb városi táv alatt? Nem tenném ezzel tönkre?

Tudtommal az 1.8 TDCi motor 8 szelepes, valószínüleg egy régebbi fejlesztés, az 1.6os pedig az új PSA-Ford közös fejlesztésű dízel. Nem túl korszerűtlen a 8 szelepes a masikkal szemben, egyáltalan ez már 3ik gerenerációs common rail? Én a benzines felé hajlok, de szeretném az ön hozzáértő vélményét is kikérni.

Köszönöm:

Csűry Zoltán

Kedves Zoltán!

Csalódást kell okozzak, mert kérdését nem tudom objektíven megválaszolni. Nagyon sokan kérdezik, hogy benzin vagy dízel, de eldönteni sajnos mindenkinek magának kell. Kétféle megközelítés létezik: gazdasági és érzelmi. A gazdasági tisztán számokon alapul, a benzines valóban olcsóbb szervizelésű, új ára is általában alacsonyabb, a dízel kevesebbet fogyaszt és az újraeladási értéke magasabb, keresettebb. Az érzelmi oldal pedig még bonyolultabb. Tetszik a dízel hangja? Tetszik a motor karaktere? Rezonancia, vibráció?

Ami a felmelegedést illeti, a korszerű dízelek segédberendezéseket alkalmaznak (melegítő betétek a hűtővízkörben, kiegészítő fűtés, stb.) a gyors felmegedés érdekében, amelyekkel néha rövidebb idő alatt felmelegednek, mint a benzines társaik. Erre a gyártók figyelnek, ahogy arra is, hogy karbantartási ciklusaik is a benzineseket közelítsék. Én azt javasolom, hogy márkakereskedésben próbálja ki mindkettőt és saját véleménye alapján döntsön. Én magam részéről a dízel mellett voksolnék.

Üdvözlettel:

Autódoki