1,6-os Cordoba sokat fogyaszt

2007.03.08. 21:19

A szerelő szerint a lambdaszonda hibája

Kedves Autódoki!

A következő problémám lenne: 2002-es 1.6 os Cordobám zöldkártyakiállításánál gondok merültek fel,a szerelő szerint a hibás lambdaszonda okozza a magas értékeket! Az autó motorikusan tökéletes,fogyasztása városban 9-10 liter,országúton 7-8 liter! Szerinted valóban ez lehet a hiba oka vagy esetleg más is?
Okozhat ez komolyabb hibát a környezetszennyezésen kivűl? 16000 ft ot kérnek a szondáért,szerinted ez reális vagy esetleg olcsóbban is megúszhatnám ezt a dolgot?

Köszönöm:

Misu

Kedves Misu!

A környezetvédelmi értékek romlása általában a lambdaszonda ésvagy a katalizátor meghibásodása miatt következnek be, azonban a kettő összefügg. A katalizátor hatásfokának romlását csak a dupla lambdaszondás autók monitorozzák (ez az Cordoba nem), de ha az első szonda meghibásodik, akkor a motorvezérlő ezt a műszerfalon jelzi a vezetőnek.

Én arra tippelnék, hogy a katalizátor hatásfoka romlott (mivel hibát az autó nem jelez), ha a futásteljesítménye is magas az autónak, akkor ennek még nagyobb a valószínűsége. Egyébként a 16 000 Ft-os ár a lambdaszondáért nagyon baráti, én még ilyen olcsó 4 vezetékes szondát nem is láttam.
Én egy alaposabb diagnosztikát (lambdajel-ellenőrzés) javasolnék.

Üdvözlettel:

Autódoki