C5-be utángyártott részecskeszűrő

2007.03.20. 23:08

Esetleg kiktatni?

Kedves Autódoki!

2002-es évjáratú, 2,2 HDi aut. Citroen C5 típusú gépkocsim van. 126000 km-t futott és a dízel részecskeszűrő hamarosan cserére szorul. Több helyen kerestem már utángyártottat, de sajnos nem találtam. A gyári felújított közel 80e Ft, plusz az Eloys folyadék, 100e Ft felett lenne a művelet.

Kérdésem, hogy tudnak-e más megoldást (pl kiiktatni a berendezést, vagy olcsóbb utángyártottat).

Köszönöm:

Helfrich Ferenc

Kedves Ferenc!

Egyelőre ezek a berendezések annyira újnak számítanak a piacon, hogy utángyártott még nem lelhető fel belőlük, legalábbis én nem tudok róla. Sajnos a magas beszerelési költséget a környezetvédelem oltárán áldozzák fel, de mivel az autó csak így teljesíti a gyárilag megadott emissziós értékeket, a részecskeszűrő kihagyása szigorúan véve azt jelenti, hogy az autó nem felel meg a hivatalos emissziós előírásának, tehát közúti forgalomba nem vehet részt.

Nem szeretnék abba a társadalom szociológiai fejtegetésbe belemenni, hogy igazi európai országokban a részecskeszűrő cseréje miért nem probléma, és igazi európai országokban az autók miért nem büdösek és miért nem füstölnek mert ez főleg nem műszaki kérdés, én csak azt tudom javasolni, hogy a környezetvédelem és az előírásszerű motorüzem érdekében tekintse ezt a költséget az autó üzemeltetési költségének, és előírásszerűen cserélje ki a részecskeszűrőt. És mindannyiunk nevében megköszönöm.

Üdvözlettel:

Autódoki