Benzines Clio chiptuningja

2007.03.22. 18:29

Tényleg hamarabb tönkremegy?

Kedves Autódoki!

Renault clio típusú,98 lóerős,benzines autómba szeretnék chip tunning-ot szereltetni. Az egyik tuningcég 98 lóerőből 110 lóerősre tudja tuningolni. Az lenne a kérdésem hogy ez a fajta elektronikai tuning okoz-e motorkárosodást ha úgy használom az autót mint a tuning előtt? Hallottam olyat is,hogy a chip tuning-tól a motor nagymértékben károsodik. Mi az igazság a chip tuningról a benzines szívómotrok esetében? Tényleg hamarabb tönkremegy a motor?

Köszönöm:

Szécsényi Attila

Kedves Attila!

A feltöltött, elektronikusan vezérelt dízelmotorok chiptuningja (vezérlő módosítása) valóban tud 10-30% nyomaték- és teljesítménynövekedést előidézni, mert a motorba jutó légmennyiséget (turbó) és a dízel működési elvéből adódóan a bejuttatott tüzelőanyagot is lehet növelni, így nő a teljesítmény.

A benzines motor azonban más elven működik, itt a teljesítmény növeléshez több levegőt kell bejuttatni, de a szívómotornál ez nem egyszerű. Lehet a szívóoldal áramlási veszteségét csökkenteni pl. sportszűrővel és az így nyert jobb áramlással bejuttathatunk kicsit több levegőt, amihez a chiptuninggal (vezérlőegység program módosítással) adhatunk több benzint, azonban a nyert teljesítménynövekmény az 5%-ot nem fogja meghaladni. Ha még több bezint adunk, akkor pedig nem nőni, hanem csökkenni fog a teljesítmény.

Én még nem láttam olyat, hogy a szívó benzines autó elektronikus beavatkozása (chiptuningja) fékpadon 5%-nál nagyobb teljesítménynövekménnyel járt volna, noha szóban mondtak már ennek négyszeresét is.

Üdvözlettel:

Autódoki