Xsara rejtélyes fékhibája

2007.03.22. 18:30

A balesetnél nem működött az ABS, féknyom sincs

Kedves Autódoki!

Segítségét kérem a történtek megértéséhez. 2002-es Citroen Xsara Break gépkocsimmal kb. 40 km/h sebességgel beleszaladtam az előttem (nem hietelen) fékező teherautóba. A követési távolság eredetileg megvolt, én szándékom és emlékezetem szerint bár kissé késve, de fékeztem, mégis tehetetlenül éltem át, ahogy számottevő lassulás nélkül közeledek majd nekiütközök az előttem lévő járműnek. Az ABS nem lépett működésbe, féknyom nincs.

Az autómon kb. 4000 km.-rel korábban volt féktárcsa csere szakszervízben, a számla szerint fékpados mérés is volt. Elképzelhető-e a fékrendszser olyan hibája, amely korábban, enyhe, normál fékezések esetén nem feltűnő, de erőteljes (vész-) fékezéskor nem biztosít elegendő fékhatást? Esetleg valószínűbb lehet-e egy emberi, pszihológiai ok, pl. valamiért én nem nyomtam a féket eléggé?

Ha lehetséges ilyen műszaki hiba, az összefügghet-e a korábbi, esetleg gondatlan szervízbeavatkozással, illetve a hiba utólagos vizsgálattal kimutatható-e? Az ABS egység a balesetben összetört .

Köszönöm:

K. Gábor

Kedves Gábor!

Ilyen jellegű fékhibával nem találkoztam, azonban ez természetesen nem zárja azt ki, hogy nem létezik, vagy nem fordulhat elő. Ha pl. a fékfőhenger átereszt vagy problémás, akkor kis fékezéseknél a fék szinte vagy teljesen lehet hibamentes, azonban nagyobb fékezéskor sem produkál nagyobb fékerőt, hanem esetleg átereszt, a pedál besüllyed.

Ezek persze tisztán találgatások, valójában ha ilyen gyanú felmerül, akkor meg kell bízni egy igazságügyi műszaki szakértőt, aki megvizsgálja, szükség és kérés esetén szakvéleményt mond a fékberendezésről.

Üdvözlettel:

Autódoki