2002-es, 3-as BMW fékpedálja berezonál

2007.06.27. 23:20

Mi okozhatja a jelenséget?

Kedves Autódoki!

ABS-el felszerelet 2002-es 3-as BMW-m, keményített /sportos/ futóművel ellátva az alábbi jelenséget produkálja: Egy-egy erôsebb vagy csak erôteljes fékezéskor illetve fékúton berezonál a fékpedál, és mintha be is esne egy egész kicsit. Tehát a pedál lenyomására normálisan elkezdôdik a fékezés, de közben bármi kisebb útegyenletlenségre/csatornafedélre ráfutva rezeg egy keveset a fékpedál, illetve mintha csökkene is a fékezés ereje, de ez utóbbit lehet, hogy már csak hozzáképzelem, mindenesetre furcsának tűnik. Ez az elsô ABS-es autóm és csak pár hete van nálam, így elsôre nem tudtam eldönteni, hogy ez most normális-e vagy vigyem a szerelôhöz. Azóta le is vizsgázott, semmi probléma nem volt a fékekkel, lengécsillapítókkal satöbbi. Mi okozhatja ezt a jelenséget? ABS probléma? Vagy az ABS-es fékezés az ilyen?

Köszönöm:

Nagy Tamás

Kedves Tamás!

Nehéz véleményt mondani erről, kérem, vegye ezt úgy, hogy egy tipp, amit az adott leírás, elmondás alapján gondolok. Biztosra nem állítanék semmit a fékrendszerről helyszíni diagnosztika nélkül. A korszerű ABS-es rendszerek a kerekek szögsebességének kis változását is érzékelik, összehasonlítva a többi kerékkel. Ha azt érzékelik, hogy az egyik kerék bármi miatt hirtelen lassulni kezd, mert pl. felpattog az útról, vagy az útfelület egyenetlen vagy kisebb tapadású lesz (pl. csatornafedél vagy bucka, gödör) akkor a modulátor azonnal korlátozza az arra kivezérelt fékerőt, ez a pedálon is érezhető, teljesen természetes.

Természetesen más oka is lehet az ilyen jellegű ABS működésnek gödörben, pl. kerékagycsapágy-probléma, póluskerék-rögzítetlenség, ha bizonytalan benne, azt tudom csak javasolni, hogy keressen fel egy szervizt, ahol tapasztalt kollégák megnézik, kipróbálják.

Üdvözlettel:

Autódoki