Szakvéleményt kérek a 96-os 1,9 TDI Passatról

2007.10.17. 11:14

Sok a futott 3-400 ezer kilométer?

Kedves Autódoki!

Szakvéleményét kérem, a 96-os 1.9 tdi passatról, általában. Az ismert 300-400 e km tudatában mennyi tervezhető egy ilyen autó vásárlása esetében komoly gondok nélkül?

Köszönöm:

B 76

Kedves B 76!

Komoly szakvéleményt természetesen nem tudok adni, azonban általánosságban tudok beszélni a típusról. Ez az "ős" TDI motor minden használó és szerelő szerint az egyik legjobb. Akár a 90 lóerős, akár a 110 lóerős lemez vagy alu szelepfedeles változat van az autóban, ezek simán elfutnak félmillió kilométert, és akkor sem a csapágyazás kopottsága, vagy a csökkenő kompresszió miatt nem induló motor lesz a felújítást kérő alkatrész, hanem az olajfogyasztás nő meg a turbó kopottsága miatt, esetleg az adagoló kezd szétkopni. Ha az autó gyári és átlagosan volt kezelve (nem szélsőségesen elhanyagolva) akkor 500 ezer kilométert simán elfut. Ha a motor tuningolt, szerkezetileg vagy szoftveresen (chiptuning) megváltoztatott, akkor beavatkozástól függően jelentősen is csökkenhet az élettartama.
Legendák keringenek 500 ezer kilométernél is többet futott autókról, és saját tapasztalatból tudom, hogy 300 ezer kilométer ennek a motornak meg sem kottyan.

Üdvözlettel:

Autódoki