Xenonizzó beszerelése házilag

2008.01.07. 18:59

Megbüntethetnek érte?

Kedves Autódoki!

2007. december 7.-ei Égő Ákos által irt cikkben olvastam:"A 48. és 98. ENSZ-EGB előírások tartalmazzák az automatikus magasság állítás és a szintén automatikus fényszórómosás kötelezettségét" Én egy Citroen BX be szeretnék xenon izzót rakni. A kérdésem a következő miért kell az automatikus fényszórómosás? Ha meg csinálom, hogy lehessen a fényszórót mosni, akkor más tenendöm nincs?

És akár vizsgára is mehet az autó így? És út közben sem büntetnek meg miatta? A magasság állításnak ennél az autónál nincs jelentősége úgy gondolom az állandó hasmagasság miatt.

Köszönöm:

Ernő

Kedves Ernő!

Kérdéseivel egy olyan Pandora-szelence fedelét feszegeti, amit előbb utóbb úgyis felnyit valaki. Jelenleg az utólagos xenonbeépítések kezdenek elterjedni, és hamarosan a hatóság is fel fog figyelni az átalakított, néha szánalmasan rossz vetített képet előidéző autókra. A vetített kép a fényszóró kialakításának függvénye, de biztos vagyok benne, hogy az ellenőrző hatóság, akár a műszaki vizsgaállomásokon a Közlekedési Hatóság vagy az utakon a rendőrség nem egyedileg fogja vizsgálni, hogy melyik autóban milyen a lámpatest, milyen a hasmagasság-állítás (nemcsak a Citroën hasmagassága állandó), hanem a már létező, de a hazánkban nem szigorúan betartatott jogszabály szerint csak azon gépjárművek üzemelhetnek (vehetnek rész a közúti forgalomban) xenon (ívkisüléses) lámpával, amelynek a lámpatestje gyárilag erre kialakított, automata fényszórómagasság-állítású, továbbá fényszórómosó berendezéssel is el van látva. Ha ezek közül valamelyik hiányzik, akkor az üzemeltető (tulajdonos) szabálysértést követ el. Ezek a tények, jogszabályi oldalról.

Jelenleg a rendőrség nem vizsgálja, és vizsgaállomása válogatja, melyik szól érte, melyik tűri el az utólagos átépítéseket. Hogy ez meddig lesz így, azt nem lehet tudni. Mindenképpen úgy kell rá tekinteni, mint szabálytalan, de megtűrt dologra.

Üdvözlettel:

Autódoki

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.