Univerzális katalizátort kapott a Samarám

2008.02.05. 13:55

Azóta harmatgyenge

Kedves Autódoki!

Samarám katalizátorát műszaki vizsga előtt lecseréltét,mert elszabadult, és zörgött a belseje BOSSAN típusu univerzál katit kapott.

Azóta az autó hideg motornál harmat gyenge ,nem húz sem benzin, sem gáz üzemben,üzemi hőfok elérése előtt ha elveszem a gázt rá kell adni a szivatót,mert leáll a motor,lehet -e a katalizátortól illetve lehet-e hogy fordítva szerelték fel,van rajtra egy nyíl a kifújás irányának megjelölésével,lehet -e ez a jelenség azért mert ezt nem vették figyelembe.és esetleg fordítva került felszerelésre.Előtte az orosz katalizátorral semmo ilyen gond nem volt?

Köszönöm:

K. Tibor

Kedves Tibor!

Ha előtte nem volt probléma és a katalizátor felszerelése után lett akkor valószinűleg valóban az okozza a megváltozott viselkedést. Innen akkor már csak azt kell eldönteni, hogy a katalizátor nem megfelelő az autóhoz, pl. túl kis méretű, túl nagy fojtású, illetve azt, hogy nem történt-e szerelési hiba, ahogy Ön is említi az irány megfelelő-e, nincs e valami áramlási akadály a kipufogógáz útjában.

Arra is figyelnünk kell, hogy egy-egy ilyen viszonylagosan nagy fojtás a kipufogóban ha nem is alapvetően de jelentősen megváltoztatja a motor töltéscseréjét, kiváltképpen abban a motorüzemben, ahol egyébként is kis eltérések sokat számítanak, mint az üresjárat, a melegítőjáratás és a maximális terhelés. Lehet, hogy a katalizátor felszerelése után a karburátor beállításaival kicsit "utána kell menni" a megfelelő motorüzem érdekében. Érdemes azonban megkérdezni a beszerelő műhely véleményét.

Üdvözlettel:

Autódoki