Vezérlésmódosító

2008.02.06. 22:24

Mit csinál, hogyan működik?

Kedves Autódoki!

Mért van szükség az alfa romeo-ba a vezérlés modósitó és mit csinál, és hogyan működik.

Köszönöm!

Kedves Érdeklődő!

Nemcsak az Alfában, hanem minden olyan autóban, ahol a vezérlést menet közben módosítani tudják egy célt szolgál: a töltéscsere javítását, jobb töltési hatásfokot, ezáltal nagyobb teljesítményt (azaz nyomatékot) adott fordulatnál.

A dugattyú szívóüteme után, a kipufogó ütem alatt az eltávozó és beérkező gázoknak tömegük, így impulzusuk, lendületük van, ami a fordulatszám függvénye. Amikor pl. a szívóütem megszűnik, bizonyos ideig (fordulattól függően) még a lendületben légő gáz áramlik az égéstérbe, ami jobb töltési fokot eredményez, nem jó egy ilyen gázáramra rácsukni a szelepet. Viszont kis fordulaton meg nem jó, ha tovább nyitva a szelep, mert a felfelé meginduló dugattyú a hasznos töltetből is kitol (visszatol) a szívóoldalra valamennyit, így rontja a töltési fokot. A fordulat függvényében csak úgy tudjuk a szelep-nyitvatartási időt változtatni, ha a vezérlés geometriáját is változtatjuk, erre szolgálnak a vezérlési időt módosító berendezések. Számos berendezés van, különféle elveken hangolják el a szelepek nyitvatartási idejét, néha még a maximális szelepnyitás magasságát is.

A cél mindig ugyanaz: nagyobb teljesítményt elérni, lehetőleg a teljes fordulatszám tartományban optimális töltöttségi fokot létrehozni.

Üdvözlettel:

Autódoki