5 centis karcolás eltüntetése

2008.02.06. 22:25

Otthon vagy autófényezőnél?

Kedves Autódoki!

Következő problémámmal fordulok Önhöz: kb.5 cm hosszú,nem túl vastag karcolást sikerült ejtenem autómon (nissan almera, jégkék színű), a benzinsapkával egyvonalban a másik oldalon. hogyan lehetne orvosolni a problémát otthon,vagy mégis szervízhez kell-e fordulonom?

Köszönöm:

Kovács Gábor

Kedves Gábor!

Nem vagyok autófényező, habár én is próbálkoztam sok ilyesmivel, válaszomat inkább laikus tanácsként kezelje.

A karc eltüntetése és annak eredményessége nagyon függ a karc mélységétől. Ha a fényezés lakkozott (a metálok általában mindig) és a karcolás csak a lakkban van, de látható, akkor eredményesen próbálkozhatunk erősebb karcok eltüntetéséhez való, kereskedelmi forgalomban is kapható polírszerekkel. A karc környékét jól megdörzsölve, majd kipolírozva akár teljesen is eltüntethetjük. Ha a karcolás mélyebb, már az alaplakkot, esetleg az alapozót is érte, akkor színes polírokkal eltüntethetjük, kb. az első alaposabb kocsimosásig. Ha az autó hagyományos fényezésű és a karc csak a fényezésben van, nem érte az alapozót (szórógittet) akkor kicsit komolyabb (durvább) polírpasztával eltüntethetjük, majd az így kicsit lemattult foltot finomabb polírpasztával felfényesítjük, kipolírozzuk. Ezzel elég jó hatást tudunk elérni.

Az azonban itt is igaz, hogy legjobb szakemberhez, autófényezőhöz fordulni, mert nekik ipari jellegű, profi polírszereik vannak, gépekkel, a megfelelő szaktudásról nem is beszélve. Tapasztalatból mondom, hogy csodát tudnak tenni, amelyet otthon, kommersz polírszerekkel nehezen lehet megközelíteni.

Üdvözlettel:

Autódoki