Gyengén muzsikáló xenonizzó

2008.02.07. 10:20

Alig látok már vele

Kedves Autódoki!

Nekem egy 2003-as 730d-m van, gyárilag xenonon az autóban csak annyi a bajom hogy nem is kéken világít és hogy nem látok vele olyan jól! Lehet hogy xenon ízzót kéne cserélnem és vmi nagyobb K-s égőt rakni vagy mi a teendő? sajna nem értek hozzá ezért kérem az ön válaszát.

Köszönöm:

Ádám

Kedves Ádám!

Valóban, a xenonégő öregedésével a fénye gyengül és egyre kékebb lesz. Van, akit ez zavar, van, akinek ez még tetszik is. A gyárilag kb. 4000-4500 K-es égők fénye pár ezer üzemóra után akár 5300-6000 K-nek megfelelő körülire kékülhet, ilyenkor lehet, hogy érdemes cserélni, mert a szem érzékenysége a 4000-5000-es tartományban a legjobb. Jegyezzük azonban meg, hogy a nagyobb K-szám kékebb izzót jelöl.

Érdemes azt is leellenőrizni, hogy a foncsor milyen állapotban van a BMW projektoros (DE) lámpájában, mert sajnos szoktak megvakulni, a foncsor tükröző anyaga bemattul, és a lámpatest fényereje jelentősen csökken. Sajnos a tisztítás nem hoz eredményt, mert a felvitt tükrözőanyag ilyenkor nem megtisztul, inkább lejön a lámpatestről, úgyhogy vagy a csere segít, vagy a foncsor felújítása. Ezt sok műhely profi szinten csinálja hazánkban.

Üdvözlettel:

Autódoki