A rejtélyes automata váltó

2008.04.08. 10:08

Hogyan használjuk?

Kedves Autódoki!

Nagy tisztelettel szeretnék állásfoglalást kérni Önöktől mint szakértőktől, automata váltóval kapcsolatosan általában, ill. Citroen Picassora vonatkozóan is!

Elős kérdés: ajánlott -e hidegindításnál, hogy 1-2 percig járassuk a motort és a váltó alapjáraton mozogjon, mielőtt elindulnánk, ezt a jobb kenés miatt javasolták, illetve mások feleslegesnek tartották?
Második kérdés: Az szervízkönyv szerint járó motor esetén soha ne kapcsoljuk a váltót N állásba, az értékesítő szerint pedig, finoman mozgatva, lassan, induláskor ill. megálláskor is először N-be tegyük, majd onnan D -be ill. P-be?
Harmadik kérdés: Ajánlott -e a P állás használata? A váltó reteszelése miatt állítólag nagyobb terhelés érheti a váltótt.pl. emelkedőn az egész autót "tartja" Vagy jobb választás -e az N állás, behúzott kézifékkel?

Köszönöm:

Csányi Ferenc

Kedves Ferenc!

Az automata váltó hanzánkban még mindig egy olyan tárgy, amitől majdnem mindenki fél, majdnem mindenki a vezetés örömének csorbulását látja benne, viszont mindenki hozzá tud tenni valamit, hogy mit és hogyan kezeljük. Ezen "jótanácsok" egy része inkább mendemondákon és egyéb információkon alapul, mintsem megalapozott műszaki háttere lenne. Hidegindításnál nem kell járatni a motort. A váltóban az első pár motorfordulatnál felépül a nyomás, amikor pedig bekapcsoljuk a D fokozatot, el sem tudna indulni, ha nem lenne megfelelő olajnyomás. Felesleges a váltó miatt álló helyben motort járatni, ezzel is jobban szennyezve a környezetet.

A választókart P-be csak az N fokozaton keresztül lehet kitolni, ki sem lehet hagyni, de valóban semmi értelme, sőt ártalmasabb a váltónak, ha rövidebb időre megállva kitesszük akár N fokozatba, akár P-be.

A P állás használata javasolt mindig, amikor a járművet magára hagyjuk és oly módon kell használni, hogy amikor megállunk egy lejtős részen, a járművet az üzemi (láb)fékkel rögzítjük, majd behúzzuk a rögzítőféket (kézifék) és ezután tesszük a váltót a reteszelő P állásba. Ekkor a váltót nem terheli az autó tömege, kioldásnál a fékre lépve először a váltót tegyük D-be (vagy R-be), aztán továbbra is a féket nyomva a kéziféket engedjük ki és indulhatunk az üzemi féket (lábfék) felengedve.

Ha a járműből kiszállunk mindig P-ben hagyjuk ott. A váltó kialakítása miatt, ha az emelkedőn P-ben tartjuk az autót, akkor sem lesz károsodás, de azért ez kerüljük el.

Üdvözlettel:

Autódoki