Kellemetlen szagú a légkondi levegője

2008.05.13. 19:38

Megállás után tapasztalható

Kedves Autódoki!

Van egy 6 hónapos Opel Astrám: Most kapcsoltam be a légkondit a melegek miatt. De a következot tapasztaltam. Jól müködik hut, de ha menet közben lekapcsolom a berendezést pár perc múlva nagyon kellemetlen szag terjeng. Töbször kiprobáltam. Kérdésem: vajon mi lehet a probléma. Garanciális a javittatása.

Köszönöm:

Homoki Zoltán

Kedves Zoltán!

Ezt a jellegzetes szagot a hűtőradiátoron képződő nedvességben rendszeresen összegyűlő gombák és baktériumok okozzák. Ezek elsősorban akkor képződnek, amikor a légkondicionálót huzamosabb ideig használjuk, majd az autót leállítjuk, de a rendszert nem szellőztetjük át kellőképpen. Ilyenkor a nedvesség lassan szárad fel, ez melegágyát képezi a kellemetlen szagot okozó baktériumoknak.
Ez valójában nem hiba, hanem nem kívánatos velejárója az üzemnek, ezért nem biztos, hogy garanciában javítják.

Megijedni azonban nem kell, mert az autó még nem öreg, egy kereskedelmi forgalomban is kapható klímatisztító, szagtalanító spray-vel megoldható, illetve a szag elűzhető a baktériumok elpusztításával. Ezt évente egyszer-kétszer megcsinálva ez a szag nem jelentkezik, vagy csak a nagyon kényes orrúak érzik meg.
Ha a klímát használjuk, akkor érdemes megállás előtt pár perccel a klímát lekapcsolni és átszellőztetni a rendszert magasabb ventilátorfokozatban. Ilyenkor a pára kiszárad, megelőzve a baktériumok megtapadását.

Üdvözlettel:

Autódoki