Dízel Avensis télen többet fogyaszt

2008.07.24. 14:18

Benzinesnél nem tapasztaltam

Kedves Autódoki!

Két éve van egy dízel Avensisünk (2003-as évjárat). Ezalatt az idő alatt azt vettem észre, hogy azonos használat mellett télen kb. 0,5l-rel magasabb a fogyasztása, mint nyáron. (Télen 7,2-7,3; nyáron 6,7-6,9)
Mi lehet ennek az oka, illetve ez normális-e? (Korábbi autónk esetében nem tapasztaltam ilyen feltűnő eltérést, igaz az benzines volt.)

Köszönöm:

Molnár Zsolt

Kedves Zsolt!

Meglep, hogy pont a dízelnél észlel ilyen eltérést, hiszen a menniységi keverékképzéssel működő benzinesek a hidegre érzékenyebbek a fogyasztás szempontjából, mint a minőségi keverékképzéssel működő dízelek.
Azonban a dízelek esetében is magyarázható, kiváltképp a korszerű elektronikus vezérlésű dízelek esetében.

A hidegben a motorvezérlő megváltoztatja a befecskendezőrendszer néhány paraméterét annak érdekében, hogy a motor a hideg üzem ellenére is úgy járjon, mint melegen, pl. nagyobb előbefecskendezési szöget állít, illetőleg nagyobb befecskendezett mennyiséget ad. Ez önmagában is emeli a fogyasztást, továbbá azonos teljesítményhez még jobban is kell egy kicsit taposni a pedált, hiszen a hideg motor belső veszteségei is nagyobbak... A végelszámolásban a kis fogyasztásnövekedés teljesen normálisnak tekinthető.

Üdvözlettel:

Autódoki