Opel Astra légbeszívó gumicsöve eltört

2008.12.08. 19:25

Kedves Autódoki!

Opel Astra 1.6 Si (1993) típusú személyautóm van. Ma vettem észre, hogy a légszűrőre csatlakozó, a motor felé menő légbeszívó gumicső eltört közvetlenül a légszűrő csonkjánál, tehát valószínűleg fals levegőt szívott be.

Kérdésem, hogy károsíthatta ez nagymértékben a motort? Mi a teendő ezután? Olajcsere? Motortisztítás? Szeptember 23-án volt szervizben zöldkártyán, aminek során a légszűrőt is cserélték (azóta kb. 2000 kilométert tettem meg). Valószínűleg a szervizelés óta áll fenn a probléma, mert most, hogy visszaszigszalagoztam (ideiglenes megoldásként), az autó hangja barátságosabb lett, ha erősen gyorsítok. Törött csővel elég öblös hangja volt gyorsításnál.

Köszönöm válaszát:

Zoltán

Kedves Zoltán!

Ha a 2000 km alatt, amikor a motor szűretlen levegőt tudott beszívni, nem közlekedett extrém poros úton, akkor nagy baj nem lehet. A motor valószínűleg szívott be kis port, ami leginkább a hengerfal, gyűrű kopását okozza, de pl. városi használatban, relatíve nedves, őszi időben ez 2000 km alatt szinte nem mérhető kopást okoz. !

Mivel ilyenkor esetleg az olajtérbe is jut szennyeződés, egy olajcsere a lelki béke érdekében talán hasznos lehet, azonban nem szükséges, hiszen a káros méretű bejutott szennyeződést az olajszűrő úgyis megfogja.

Üdv:

Autódoki