Gond a PD egységgel

2008.12.11. 11:36

Kedves Autódoki!

Az autóm alapjáraton néha picit "döccen", a gép azt mutatta, hogy 2 hengernél is a PD egységgel lehet gond. Segíthet-e, ha néha magasabb fordulatszámon üzemeltetem, vagy van-e valamilyen adalékanyag, amivel tisztítható a PD egység? Mikor kell cserélni ezeket az egységeket?

Köszönettel:

János

Kedves János!

Először azt kellene eldönteni, diagnosztizálni, hogy mi okozza a "döccenést": adagolóelem-kopás, vagy esetleg az elem elektromos vezérlése nem tökéletes. Ezt egy elektromos diagnosztika megmondja.

Amennyiben az adagolófúvóka (PD elem) kopott, úgy nem sok megoldás van a cserén kívül, előtte azonban valamilyen égéstértisztító üzemanyag-adalékkal menjen egy-két tanknyit, hátha csak elkokszosodás az ok, és megjavul. Ez benzinkutakon kapható.

A tapasztalat az, hogy amennyiben a tüzelőanyag-szűrő időben volt cserélve, és megfelelő minőségű gázolaj volt az autóban, úgy az adagolóelemek közel 300 ezer km-t kibírnak, utána kezdenek füstölni, kissé zajosabban működni. Ha az üzemeltetési körülmények nem ennyire optimálisak, úgy természetesen korábban is meghibásodhat.

Üdv:

Autódoki