Ugrál a fordulatszám indításkor

2009.01.14. 11:15

Kedves Autódoki!

G Astrám van, 1999-es évjárat, 1.4 16v-s benzines motorral, kombi. Egy érdekes, és kicsit bosszantó jelenségre lettem figyelmes. Nyáron reggelente hidegindításnál a szívató tökéletesen működik, beáll a fordulat 1500-ra, egy kis idő múlva pedig vissza 800-ra. Télen pedig, mikor már hidegebb van reggel, ezt nem csinálja. Indításkor egyből 800-ra áll a fordulat, és kezdene leállni a motor, na akkor felugrik a fordulat 1500-2000-re, aztán vissza. Nem áll le a motor, de a fordulatszám ugrál összevissza, és olyan érzés, mintha nem tudná eldönteni, hogy most kell neki szívató vagy nem. Kérdezném, hogy ez mitől lehet, és a javítása komoly összeg lehet-e?

Válaszod előre is köszi.

Üdv:

Pedro

Kedves Pedro!

Majdnem biztos, hogy valamelyik hőfokjeladó nem jó, ha nem is teljes egészében rossz (szakadt), de hidegben nem ad megfelelő jelet. Amikor aztán a fordulat túlságosan leesne a normál alapjárat alá, az elektronika az alapjárati motorral rászabályoz... ezért van a sétálás.

A javítása valószínűleg egy hőmérsékletjeladó-cserével lehetséges, ennek ára kb. 2000-6000 forint, a diagnosztika és a munkadíj is kb. ennyi... de ezek persze csak tájékoztató jellegű árak.

Üdvözlettel:

Autódoki