Kell-e az autóba az aktívszén-szűrő?

2009.02.10. 12:13

Kedves Autódoki!

1.6-os benzines VW Polo típusú autóm van.

Ingadozó alapjárat jelentkezett az autón, és hosszas nyomozás után kiderült, hogy az aktívszén-szűrővel lehet valami gond. Ha levesszük a pillangószelep és a szénszűrő közötti vákuumcsövet, az alapjárat megjavul. Ellenben ha visszatesszük, ismételten dadog és ingadozik az alapjárat.

Szeretném öntől megtudni, mi is ez az izé pontosan, mi célt szolgál? Fontos-e az autóba? Javítani lehet, vagy cserélni kell? Ki lehet ezt iktatni, és ha igen, lesz az autónak valami baja? Annyi mindent hallottam már innen-onnan, jó lenne, ha valaki tudna valami pontosat is mondani.

Tisztelettel:

László

Kedves László!

Az aktívszén-szűrő környezetvédelmi berendezés, a tankban lévő benzint nem szabad a levegőre szellőztetni, így bevezetik egy szénszűrőbe, majd vissza a szívóoldalra. Kiiktatásával a tank a szabadba szellőzik, ami káros a környezetre, a motornak azonban nem okoz gondot, az üzemeltetésre nincs káros hatással.

Bizonyos esetekben (pl. tanktúltöltés, a VW modelleknél a kis szellőzőnek a töltőpisztollyal történő megnyomásával) a kis szűrőedény megtelik benzinnel, és a motor szinte benzint szív ezen keresztül, ez befolyásolja az alapjáratot. Talán ez lehet a probléma, ha így van, egy idő után "kiszárad", esetleg cserélni kell. Én a kikötést környezetvédelmi megfontolásból nem javaslom.

Üdvözlettel:

Autódoki