Golf V. lopás elleni védelme

2009.02.16. 14:07

Kedves Autódoki!

Szeretnék tanácsot kérni, milyen módon tudom megóvni az autómat attól, hogy illetéktelen kezekbe kerüljön, vagyis hogy ellopják. Váltózár és elektronikus védelem kombinációjára gondoltam. Az ajtóban már nincs zár, ledugóztattam (remélem, valamit ez is ér).

Váltózárból nem tudom, melyik márka a legjobb. A Youtube videói alapján mind nyitható, kérdés, mennyi idő alatt. A Tytan Dipolt szétfúrják (kérdés, menne-e ez akksis fúróval is egy parkolóban), a Mul-T Lock zárat bump key módszerrel kb. 5 másodperc alatt nyitják, hasonlóan a Defend Lockhoz. A Bear Lockról nem találtam videót, de nem hinném, hogy valami csodát tudna.

Az elektronikus védelmet illetően hatékony pl. egy olyan indításgátló, aminek oldásához két fémfelületet kell megérinteni az utastérben? Vagy a rejtett kapcsoló a jobb? Esetleg egyik sem? Fogalmam nincs, mit válasszak.

A segítséget köszönöm!

Üdvözlettel:

Krisztián

Kedves Krisztián!

Én javasolok egy, nem a gyári távkapcsolóval működtetett elektronikus riasztót, ami blokkolja az autót, esetleg ehelyett egy immobilizert és mindenképpen egy filléres rejtett kapcsolót, okos helyre eldugva, ahol könnyű elérni, de megtalálni nem annyira. A tolvaj biztos, hogy bejut az autóba, az utólagos riasztót vagy immobilizert ha ki is tudja iktatni, a kis rejtett kapcsoló miatt az autó továbbra sem indul, ekkor nem fog nekiállni egy szisztematikus hibakeresésének, mert túl sok időbe kerül.

A rejtett kapcsoló lehet az érintős (relés) fajta is, de ez eggyel több hibalehetőség, én jobbnak tartom az egyszerű, legalább 20A-es kapcsolót, mert üzembiztos és kicsi.

Ha ezek mellé az elektronikus eszközök mellé egy mechanikus zárat is berak, akkor biztos, hogy a tolvaj inkább egy másik autó után néz, mert dolgozni nem szeret, ebben biztos lehet.

Akármilyen mechanikus vagy elektronikus eszköz kerül az autóba, annak minősége és hasznossága nagyban függ a beszerelés minőségétől, ezt ne hagyja figyelmen kívül.

Üdvözlettel:

Autódoki