Milyen fordulaton gazdaságos vezetni?

2009.03.02. 15:45

Kedves Autódoki!

Nemrég egyik ismerősöm arról győzködött, hogy a motor akkor fogyaszt a legoptimálisabban, ha a fordulatszámát 2500-3000 körül/között tartjuk.

Az ő kocsija 1,6-os benzines, az enyém 1,8-as turbós benzines (Győr, 20 szelep...), amúgy mind a kettő előző generációs Octavia.

Én világéletemben igyekeztem alacsony tartományban vezetni − értem ezalatt, hogy pl. jellemzően ötösben gurulok városban (50 km/h), ami mondjuk 1200-1500 fordulatot jelent. (Természetesen gyorsításkor padlógáz, fölösleges petrol-panama helyett visszakapcsolok.). Próbáltam a fedélzeti számítógépből választ kapni a kérdésre, de nem jött le egyértelműen, így szeretném megkérdezni: mely fordulatszám-tartományban lehet a leggazdaságosabban terelgetni az autót?

Köszönettel:

Balázs

Kedves Balázs!

Ismerősödnek abban igaza van, hogy a motor fajlagos fogyasztása körülbelül abban a tartományban a legjobb, azonban a fajlagos fogyasztás a teljesítményhez mért érték, az abszolút fogyasztás pedig kisebb fordulaton kisebb, hiszen magasabb fokozatban kevesebb munkaütem jut ugyanarra az útszakaszra. Ha az abszolút fogyasztást nézzük, akkor a kisebb fordulaton, magasabb fokozatban közlekedő motor kevesebbet fogyaszt és kevesebb káros anyagot is termel.

A nagyon alacsony fordulatszám egyéb okokból (pl. nagy forgattyús terhelés, alacsony olajnyomással) kerülendő, de azt mondom, körülbelül 1500-2000 1/min között a leggazdaságosabb a közlekedés.

Üdvözlettel:

Autódoki