Menet közben megtorpan az Audi A6

2009.03.27. 16:25

Kedves Autódoki!

Véleményét szeretném kérni egy 2001-es Audi A6 1.9 PDTDI problémájáról. Pár hete menet közben elkezdett rángatni, mintha "megtorpanna" a kocsi, majd letilt az ESP. Gyújtás levétele, majd újbóli visszaindítás eltünteti a hibát, később azonban visszatér. Lehet, hogy csak napok múlva, de folytatja.

Szerelőnél voltam vele, nem ad hibakódot, és a gép szerint tökéletes a kocsim. Azt mondták, ha állandósul a hiba, vigyem vissza. Ön szerint mi lehet a hiba oka?

Olvastam hasonló hibáról a fórumán Passatnál és Corsánál is, de nem derült ki, hogy mi volt a tényleges hiba, ha megtalálták. Az ESP rendszernek milyen hibaforrásai lehetnek, és hogy lehetne őket diagnosztizálni? Végül pedig nagyságrendileg milyen összegű javításra számíthatok?

Válaszát előre is köszönöm:

Nándor

Kedves Nándor!

Nem nagyon értem, mit jelent, hogy letilt az ESP… ugyanis ha ez a rendszer meghibásodik, akkor annak mindenképpen van hibajele, illetve a teljes rendszert kikapcsolja. El tudom azonban képzelni azt, hogy valami más elektromos probléma van, ami az ESP működését is megzavarja, így az folyamatosan égve marad, tehát nem működik. Ilyenkor azonban beír egy hibakódot, az biztos.

Ha mégis ESP-problémáról van szó, akkor a kormányhelyzet-jeladó az az egység, ami a legtöbb esetben a hibát okozza, a gyorsulásmérők nem szoktak problémásak lenni. Ez az elektronikus egység kb. 80 ezer Ft-ba kerül.

Üdvözlettel:

Autódoki