Érdemes-e még generálozni egy 12 éves Mégane motorját?

2009.06.24. 17:11

Kedves Autódoki!

'97-es Renault Mégane-om van, fél éve vettem 138 000 km-rel, de kiderült, hogy az autó 2002-ben volt szervizelve 120 000-rel, tehát valószínűleg rendesen átvágtak. Nemrég észrevettem, hogy erősen eszi a motorolajat: megmértem, 500 km-en 3-4 dl-t! Meg kéken is füstölt. A szervizben teljes generálást javasoltak, vagy bontott motort, illetve adalékanyag használatát. Ekkor derült ki a fent említett turpisság is. Igazából ha egy generálás teljes javulást jelent, megcsináltatnám (nem szervizben), hiszen így is olcsóbb, mint egy új autó.

Ön szerint érdemes egy 12 éves autó motorját újjávarázsolni? Vagy utána is fennállhat a probléma?

Nagyon köszönöm válaszát:

egy hölgy vezető

Kedves Levélíró!

A kérdés inkább pénzügyi, mint műszaki. Azt állíthatom, hogy a teljes motorfelújítás (motorgenerál) egy olyan költség lesz, ami az autó közeljövőben való gazdaságos eladását teljesen lehetetlenné teszi. Létezhet azonban egy egyszerűbb megoldás, pl. ha a csapágyak rendben vannak, akkor egy relatíve olcsó gyűrűzés még megállíthatja az olajfogyasztást annyira, hogy még sok tízezer km-t problémamentesen fog futni. A bontott motor bizonytalansága és az esetleges bonyodalmak az átpapírozással megint csak nehézzé, bizonytalanná és körülményessé teszik a dolgot.

Én azt javasolom, mérjenek kompresszió-végnyomást vagy hengerveszteséget, aztán egy tapasztalt szerviz véleményét és árajánlatát meghallgatva válassza ki a megfelelő megoldást.

Üdvözlettel:

Autódoki