Fokozatok kihagyása, motorfék

2009.07.14. 11:40

Kedves Autódoki!

A következőkkel kapcsolatosan kérnék információt Öntől:

1. Káros-e a váltónak, ha a felkapcsolási periódusban kihagyom a fokozatok egy részét, azaz, 1-esből 3-as fokozatba, majd onnan 5-ös fokozatba váltok. Egyesek szerint ez a szinkrongyűrűknek nem tesz jót, ez igaz?

2. Igaz az, hogy motorféküzemben a kuplung csúszik? Ugyanis gyakran hallani, hogy inkább motorfékezni kell, mint a rendes féket használni, amivel még üzemanyag is megtakarítható. Azonban egy kuplungtárcsacsere költsége jóval több egy fékbetétcserénél, tehát hosszú távon talán nem éri meg. Ezzel kapcsolatban várnám álláspontját!

Köszönettel:

István

Kedves István!

Amennyiben a motor elbírja, kihagyható fokozat a felkapcsolgatásnál, a szinkronoknak semmi baja nem lesz, a lényeg azon van, hogy ne olyan tartományba essen vissza a fordulatszám, hogy a motor csak erőltetve, kis fordulatról nehezen gyorsuljon fel. Ha így van, ez valóban árt neki, de nem a váltónak, inkább a motornak.

A második kérdésére válaszolva, motorféküzemnél a kuplung nem csúszik, semmivel sem használódik jobban, mint hajtó üzemben, sőt. A motorfékkel gurulás a korszerű tüzelőanyag-berendezéssel ellátott (pl. befecskendezős benzinüzemű) motorok esetében hasznos, energia- és környezetkímélő vezetési stílus.

Üdvözlettel:

Autódoki