ABS-problémák

2000.09.07. 11:34

Gyakori eset, hogy utólag kiderül, mi magunk is meg tudtuk volna javítani. Addigra azonban a márkaszerviz már ki is állította a 8 000 forintos számlát - meghúztak egy csavart, vagy visszadugtak egy csövet valahová. Rengeteg pénzt és időt takaríthatunk meg, ha néha fel merjük nyitni autónk motorházfedelét.

Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek.

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.


Mai problémánk a következő: 1989-es Opel Kadett Gsi 2.0 16v autóm ABS rendszerével vannak gondjaim. A hiba a következő: indítás után a visszajelző nem világít, de ahogy megyek vele előre, néhány méter után bekapcsol, és azt mutatja hogy nem működik az ABS. Ha viszont tolatok, nem jelez hibát.

A ABS érzékelőket már kicseréltem, és a computer is ki lett nullázva, a nullázás után úgy tűnt, hogy megjavult a rendszer, de ez csak egy álom volt. A autóvillamosági szerelő azt javasolta, hogy szerezzem meg az ABS hibakód-jegyzéket, és az alapján meg tudja nézni, mi a ABS gondja. Ez ügyben szeretném a segítségét kérni.

Ez ABS olyan része az autónak, ami hidraulikából elektronikusan vezérelt és viszont. A rendszer annyira bonyolult, hogy csak speciális berendezésekkel lehet megfelelően vizsgálni.

Az Arany Oldalakban van két ember, akik kifezetten ABS-szel foglalkoznak, az egyik ilyen specialista ha jól tudom, Solymáron működik. Rajtuk kívül mindenki csak találgat.
Még egy utólagos jótanács: a kerék ABS-érzékelői csak karambol esetén szoktak tönkremenni, nem valószínű, hogy egyébként cserére szorulnának.