Skoda, Skoda, BMW

2000.09.27. 10:37

Az autódoktor mai aforizmája: "a BMW-hez sok szerelő ért, de kevés boldogul vele." Futottak még: Skoda gyújtáskábel és Skoda váltó.

12 éves Skoda 120 L gépkocsim váltója kicsit különösen viselkedik: Visszakapcsoláskor a 2-est csak nagy recsegések árán hajlandó bevenni. (Dupla kuplung-gázfröccsel sikerül csendesebben a váltás) Felfelé kapcsoláskor teljesen simán megy. A hátramenet is zajos, már megszámoltam párszor a fogaskerekeket. Volt már szervizben, ahol a kuplung munkahengert cserélték le, de a probléma maradt.
Kérem, írja meg, nagy problémáról van-e szó!

Vagy a kuplung munkahenger rudazatbeállítása, nem állították be megfelelően a holtjátékot, ami a kuplungpedálon mérve 10 mm kell, hogy legyen. Ha nagyobb a holtjáték, okozhatja ez is a problémát.
De valószínűbb, hogy a sebességváltó kettes fokozatában a szinkrongyűrű kopott. Mérlegelni kell, hogy egy bontott váltót vesznek és berakják, vagy javítják a meglevőt. Árban hasonló, de kevesen tudják szakszerűen szétszedni a Skoda váltóját.
A hátrameneti recsegés a holtjáték következménye.

Tisztelt AutóDr! 1989-es 524 TD BMW-m van. Sajnos a vételnél belenyúltam, és egy eladásra felkészített autót vettem, aminek eredményeképp a hengerfejet cserélni kellett az autón. Az új hengerfej le lett nyomáspróbázva, a szelepzárás ellenőrizve, szelephézag beállítva, vezérlés pontos. Ennek ellenére a 2. henger bedolgozik a szívócsőbe. Ez a kisebbik gond, a nagyobbik az, hogy az új hengerfejjel is kinyomja a vizet magából úgy, hogy a vízhőfokmérő normális értéket mutat (nem megy közép fölé). Hengerfej síkban van, blokk síkban van, a tömítés Elring, szakszervíz szerelte (nem BMW). Mit tudok még csinálni vele? 'Hivatalos' BMW szervízbe nem szívesen vinném a kocsit egyrészt sok személyes negatív tapasztalat, másrészt az árfolyamuk miatt.

Amelyik henger beledolgozik a szívócsőbe, egyértelműen szelepillesztési problémája van.
A víz kinyomása kezdődhet a hűtősapka hibájával, vagy a hűtőventillátor viszkokuplungjának hibájával. Okozhatja a problémát rossz termosztát, és hűtő, ha eldugult és elvízkövesedett.
Aztán a hűtő légtelenítő csövének dugulása: nem tud vizet visszaforgatni a kiegyenlítő tartályba.

Olyan helyre kell vinni, ahol értenek hozzá, a BMW kimondottan ilyen autó. Sok ember ért hozzá, de kevés boldogul vele.

Szia Doki.
Nekem Skoda 120 asom van. Megy mint az óra, halk a motor járása. Viszont mint kollégától kérdeznem: nekem még a régi, 16 éves gyújtáskábelem van (szénszálas). Éredemesnek tartod alacsony ellenállású rézszálas kábelre kicserélni? Mit befolyásol még a nagyobb gyújtásintenzitáson kívül?
Üdvözlettel: Frigyes, Skoda 120 L

Mindenképpen ajánlom. Én sok ilyen rézszálas gyújtókábelt használok a nem komputeres autókhoz. A szekunder kör hibáit 80 %-ban ez okozza. Amikor állsz egy autónál, ami alapjáraton jár, és a kipufogóba csühög, jellenzően ez a hiba. Kompjuteres autóknál viszont nem jó a rézkábel, mert megbolondul tőle a rendszer.
Érezhetően nem növeli a teljesítményt, de egyenletesebben jár vele a motor, az alapjáratot sokkal szebben be lehet állítani vele.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket!

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.