Astra, Tico, Corolla

2000.11.17. 12:52

Kedves doktor úr, talán Ön tud segíteni.
Két éve vettem egy Ticót nyáron, és az első hideg napok bejövetelénél az történt, hogy elindítás után rögtön leáll a motor, és a hidegtől függően a második indítás után már jó, vagy még egyszer eljátssza ezt.

Szia Doki! A rángatásos ügyek sorát szeretném szaporítani az alábbi tünetegyüttessel. Autó: Opel Astra 1.6 16V (1995. XII.)
Jelenség:
Üresben alapjáraton egyenetlen a motor járása, ez az utastérben úgy észlelhető, hogy szabályszerűen mozog az egész kocsi, mintha egy egyhengeres kiegyenlítő tengely nélküli motor volna benne. A fordulatszámmérő viszont nem mutat fordulatszám ingadozást. Magasabb fordulaton a jelenség megszűnik, a motor rendesen húz. Kívülről hallgatva az egészet olyan, mintha egy henger nem, vagy csak néha menne, de azt szabályosan ismétlődve. Továbbá menet közben alapjáraton és motorfék üzemben, valamint nagyon enyhe gázadáskor is rángat a kocsi.

A jelenség egyaránt jelentkezik hideg és meleg motornál is. Annyi azért még hozzá tartozik, hogy közvetlenül indulás után (1-2 percig)amikor az automata szivató dúsabb keveréket ad, és magasabb fordulaton jár a motor, nem észrevehető a rángatás.

A kipufogóhoz tett papírlap néha jókora csattanással visszacsapódik a kipufogó végéhez, jeléül annak, hogy a kipufogó nem csak kipufog. A gyertyák szemrevételezés alapján megfelelőek.

Szóval ezek után kíváncsi volnék a tippjeidre, hogy mitől lehet ez, és arra is, hogy miket tudok házilag ellenőrizni.

Ezen a típuson házilag nem sokkal többet lehet ellenőrizni, mint a gyújtógyertyákat. Sajnos a probléma elég széles körből szűrendő ki. Először a motor jobb oldalán található, a hengerfej mellett a szívótorkot a légmennyiségmérővel összekötő, 8-10 cm hosszú és kb. ugyanilyen átmérőjű kis gumicső toldatot kell ellenőrizni, nem repedt-e, nem kap-e fals levegőt. Ennek a cseréje nem egyszerű mutatvány.
Aztán a motortérben található vákuumcsöveket is ellenőrizni kell. Nincs-e valamelyik lecsúszva-elrepedve. Ha mindez rendben van, látogasson meg egy szakszervizt, ahol TEC célműszer található, és elektromos hibakeresést kell kérni. Sajnos ilyen problémát még a computer is okozhat, mely ennél a típusnál nem ritka jelenség. Amennyiben computerhibát észlelnek, keressen meg újra, tudok segíteni olyan címmel, ahol felújított computert a régiért cserébe 6 hónap garanciával adnak.


Kedves doktor úr, talán Ön tud segíteni.
Két éve vettem egy Ticót nyáron, és az első hideg napok bejövetelénél az történt, hogy elindítás után rögtön leáll a motor, és a hidegtől függően a második indítás után már jó, vagy még egyszer eljátssza ezt. Mivel garanciális volt az autó, természetesen visszavittem a márkakereskedőhöz (a múlt télen vagy ötször, de soha nem kaptam javítási papírt), de megcsinálni nem sikerült nekik. Állítólag kicserélték az egész karburátort meg a hidegindító berendezést, de a probléma megmaradt. A fogyasztóvédelemtől kértem tanácsot mit lehet tenni, tájékoztatásuk szerint nekem (!) kellett volna felvinnem az autót Pestre bevizsgáltatni. Mivel szombathelyi vagyok, és a probléma nem akkora (de rettentő idegesítő) hagytam az egészet. Azért nem fogok egy Ticóval 500 km-t autózni, és ráadásul aznap haza sem hozhattam volna.
Tud-e esetleg valamilyen tanáccsal szolgálni, hogy mitől lehet ez?

Ellenőrizni kell, hogy az üzemanyagszivattyú nem engedi-e vissza a tankba a benzint. Illetve ellenőrizni kell az automata szivató beállítását. Mint szerelő az ügyfélnek mondom, ez a hiba csak hideg állapotban ellenőrizhető, ezért a javítást nem lehet egy nap alatt elvégezni. Két-háromszori indítási kísérlet után újabb egy napra félre kell tenni az autót, hogy a szerelő a saját munkáját ellenőrizhesse. Ha ezt tudomásul veszi, biztos talál a lakóhelyén is olyan szerelőt, aki a problémát sikeresen megoldja.


Hali!
( Bocs, ha nagy lámerséget kérdezek, nem értek az autókhoz :-)

Én voltam az, akinek a http://totalcar.hu/autodoktor/20001109/ oldalon említett Corollája van. Sajnos szkópom az nincs, viszont lehet, hogy tudok majd szerezni. Mit kell látnom rajta és hol kell mérnem? Addig is, megpróbálkozom ezzel a lambda szondás dologgal. Azt írtad, hogy húzzam le a lambda szonda kanócát, mert "Akkor szervizüzemben működik a befecskendezõ rendszer". Ez akkor is jó megoldás, ha a kocsi karburátoros? Én úgy tudom, hogy ebben a Corollában nincs injektor.
Ha mégis van (vagy nincs, de lambda szonda van), és neked van igazad, akkor bocs, és mar csak azt kell majd kiderítenem, hogy hol is az a lambda szonda :-))

Egyébként azóta észrevettem, hogy hidegen mindig pöccre indul a kocsi, melegen szokott rendetlenkedni. Köszönöm a segítségedet.

Ha valóban van lambda szonda az autóban, tehát szabályzott katalizátoros, (lehet akár porlasztós modelleknél is), akkor a porlasztó is képes a lamdba szonda jele nélkül szabályosan üzemelni. A melegindítási probléma elképzelhető a túl híg, túl elhasznált motorolajtól, ill. ha a motor erősen elhasználódott, fogyasztja az olajat mert meleg motornál a kartergázt indításkor át kell termelnie, és csak utána képes normálisan üzemelni.
Az oszcilloszkóp használatáról annyit, hogy ezeroldalas könyvek foglalkoznak vele... A lambda-szondát, ha van, mindenképpen a kipufogórendszerben kell keresni: kipufogócsonk, vagy az első harmadban.


Írja meg egy emailben, milyen autója van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. A kérdést továbbítjuk szakértőnknek. Ha lehet, használjon ékezeteket!

A választ postafordultával AUTÓDOKTOR rovatunkban olvashatják. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer bemászni a motorházba.

Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen telefondoktorunk is azt javasolja majd: forduljon szakszervizhez.

A totalcar telefondoktora:
Dergez Attila autószerelő, általános orvos. Javít Trabanttól japán autóktól 600-as Mercedes-ig gyakorlatilag mindent. Szíve csücske a német autók, de jöhet angol, francia, olasz, orosz, vagy akár SAAB.