Kapcsoljuk ki a digitális klímát megállás előtt?

2008.09.04. 11:55

Tisztelt Autódoki!

Már nagyon sokszor írtad le a válaszadás során a helyes klímaüzemeltetés módját. Eszerint a tervezett leállás előtt néhány perccel kapcsoljuk ki a klímát, és nagyobb ventilátorfokozaton szárítsuk át a klímahűtőt. Így megakadályozható az allergén gombák és baktériumok megtelepedése, valamint a klímahűtő idő előtti rohadása-kilyukadása.

Ezt magam is így végzem, de az én kocsimban manuális klímaberendezés van.

Mi a helyzet a korszerűbb, automata klímaberendezéssel ellátott autókkal? Itt a kocsi beindításakor a szerkezet magától hűt vagy fűt, attól függően, hogy a beállított értéknek megfelelően mit kell tennie. Ilyen esetben is célszerű kikapcsolni a klímát megállás előtt, vagy ezeknél máshogy kell megoldani ezt a megelőző műveletet? Netán műszakilag máshogy megoldott ezeknél a gombalerakódás gátlása?

Köszönettel:

Blaci1

Kedves Laci!

A digitális - vagy nevezzük automata hőfokszabályozós - klímák esetében is van egy gomb, ami kikapcsolja a kompresszort, így az átszellőztetés megoldható a klímaberendezés működése nélkül, tehát csak hagyományos üzemmódban. Ez a gomb modelltől függően általában "Econ" feliratot visel.

Üdvözlettel:

Autódoki