Swift féltengelycsukló

2009.10.28. 15:06 Módosítva: 2009.10.28. 15:06

Kedves Autódoki!

94-es, 1.3-as Suzukim van, balkanyarban a jobboldali féltengely felől kopogást hallok. A belső csukló gumiharangja kiszakadt. Lehet-e külön csuklókat, külsőt és belsőt cserélni, vagy csak komplett jobb féltengely a megoldás?

Úgy tudom, több típus létezik.

Köszi
Kedves Érdeklődő!

A régebbi Swiftben, ha jól emlékszem, összesen hétféle külső féltengelycsukló létezik. A beazonosítást igen nehezíti, hogy a gyári katalógusban a legtöbb esetben csak komplett féltengelyt jegyeznek, külön csuklót talán csak egyfélét. Magyarországi gyártásban azonban jellemzően csak háromféle létezik, ebből egy ABS-es, kettő pedig nagy valószínűséggel belőhető az autó évjárata szerint.

A köznyelvben "zégeresnek" nevezett csukló olyan 1996-ig készült, utána pedig a "leütős" (belső zégeres, nem hozzáférhető, ezért csak leütni lehet) csuklóval szerelték az autókat. Az önében a külső valószínűleg zégeres lesz, teljes biztonsággal azonban csak a szétszedésnél derül ki.

A belső csukló (pontosabban csak a csillag) is cserélhető utólag, bár a gyári eredeti ára ötszámjegyű. Létezik hozzá eredeti "noname", azaz fehér dobozos, márkátlan belső csillag is, a tapasztalatok szerint nem is olyan borzalmas minőségben. Ennek ára üzlettől függő, de 10 000 forint alatt van.

Üdvözlettel:
Autódoktor