2010.02.01. 10:11

Kedves Érdeklődők!

Az utóbbi időben az üzemanyagok jelentős áremelése miatt igen megszaporodtak az etanol használatára vonatkozó kérdések. Most igyekszem ezeket egy csokorban megválaszolni.

Fontos megjegyezni, hogy az etanolos üzemeltetés fiatal sportág Magyarországon, így szinte mindenki relatíve kevés tapasztalattal rendelkezik e tárgyban. Az itt írottak a saját tapasztalataimon és kísérleteimen, illetve ismerősök próbálkozásain alapulnak, így közel sem mérhetőek a több mint száz éves benzinüzemhez. Ezért hangsúlyozom, hogy tanácsok és ötletek következnek, azzal a kiegészítéssel, hogy az etanolos üzemmel mindenki saját kockázatára és felelősségére kísérletezzen olyan autókon, amelyeket eredendően benzines üzemre építettek!

Amit feltétlenül ajánlok mindenkinek az etanol-üzem első lépéseként, az az üzemanyagszűrő cseréje a próba ELŐTT, és lehetőleg az első 5-600 etanolos kilométer UTÁN is. Ezzel a tapasztaltak szerint megakadályozható, hogy az üzemanyagrendszerben az etanol által kioldott, egyébként "benzinálló" szennyeződések dugulást okozzanak.

Autódoktor

 
Tisztelt Autódoktor!

Van egy 2000-es évjáratú Skoda Felicia 1.3LXi 40kw-os autóm.
Általában egy-egy alkalommal 40litert szoktam tankolni 95-ös benzinből.
Átalakítás nélkül mennyi E85-ös benzint szabad  tankolni egy-egy alkalommal?

Az áremelések miatt már kb. 100 Ft/l a különbség a két üzemanyag ára között.

Ma reggel a Kossuth rádióban volt egy riport és ott többek között azt mondták, hogy állítólag sokan felesbe járnak. Én is tankolhatok 20L 95-öshöz 20L 85-öst? Ez tankolásonként 2oooft spórolást jelentene.

Az üzemanyag ellátó rendszerben és a motor szerkezeti elemeiben valamint a katalizátorban nem okozna az E85 károsodást?

Tisztelettel: H. Ferenc

Kedves Ferenc!

A fele-fele arányú tankolás nagyjából minden benzines autónál működik. Némi többletfogyasztás, nehézkesebb hidegindítás és magasabb fordulaton egy kevés teljesítményveszteség az, amit észlelhet, más negatívum valószínűleg nem jelentkezik.

A motor szerkezeti elemeit és a katalizátort semmilyen módon nem károsítja az etanolos üzem. Az üzemanyagrendszerre vonatkozó problémákról sokat hallottam és olvastam, de én magam még nem találkoztam az etanolra egyértelműen visszavezethető meghibásodással.

Üdvözlettel:
Autódoktor




Üdvözlöm!

Van egy Skoda 120L-es autóm, és szeretném kipróbálni E85-el. Ahogy nézegettem neten és érdeklődtem, az alapelőgyújtást kell olyan 10 fokra beállítani, illetve a fúvókákat kell nagyobbakra cserélni. Gondolom, kisebb hőértékű gyertyák is kellenének, feltéve, ha nagy százalékban ezzel autóznék.

Szeretnék tanácsot kérni tehát, mi a javaslata ezzel kapcsolatban, illetve van-e tapasztalata.

Köszönettel: Zoli


Kedves Zoli!

Valóban, az idősebb, karburátoros autók esetében a két alapvető teendő az alapelőgyújtás beállítása, illetve a többlet-üzemanyag bejuttatása.

Előbbire konkrét értéket nem tudok mondani, azt javaslom, kísérletezzen, amíg nem talál egy olyan értéket, amellyel etanollal is, illetve szükség esetén benzinnel is korrektül, csörgésmentesen üzemel az autó.

Az átfúvókázás sajnos szintén kísérletezést igényel, és ez bizony nagyobb munka, hiszen a karburátor többszöri megbontásával jár. Ha benzinnel és etanollal is tervezi a közlekedést, javaslom, hogy minimálisan növelje a fúvóka méretét, mert a jelentős többlet benzines üzemben komoly többletfogyasztást fog eredményezni.

A gyújtógyertyák cseréje az eddigi tapasztalataim alapján felesleges lépés.

Üdvözlettel:

Autódoktor



Tisztelt "Autódoktor"!

Egy 1992-es Ford Orion 1.8i 16v ABS (77KW) gépkocsim van.

Az autómba párszor (2-4 alkalommal) 50/50%-os arányban kevertem E85-öt. Nem rángat, nincs "más" hangja - "tetszik neki " bár 10%-al többet fogyaszt ilyenkor.

Kérdésem, hosszú távon bírja-e, nem lesz-e tőle tömítési ill. más problémája a kocsimnak?

Előre is köszönöm.


Kedves Érdeklődő!

A fele-fele arányú keverék az, amely általában átalakítás nélküli autóhoz nyugodtan használható. A többletfogyasztás normális jelenség, ha ennél több negatívumot nem tapasztal, és az autó még a mostani mínuszokban is relatíve könnyen és megbízhatóan indul, szép óvatosan akár növelheti is az etanol arányát.

Üdvözlettel:

Autódoktor



Tisztelt Autódoktor!

Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy 96'-os 1.6 16 szelepes F Astrámba tankolhatok-e bioetanol üzemanyagot? Nemrég felfedeztem egy kutat, ahol árulnak ilyet, viszont megfelelő utánajárás nélkül nem akarnám kipróbálni, nehogy kárt okozzak benne. Át kell alakítani valamit az autón a használatához?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Zoli

Kedves Zoli!

A benzin-etanol 1:1 arányú keverésével valószínűleg gond nélkül fog üzemelni az autója. Javaslom, ejtsen meg egy üzemanyagszűrő-cserét, tankoljon felesben, és figyelje az autó reakciót, különös tekintettel a reggeli hidegindításra, a teljesítményveszteségre és a többletfogyasztásra.
Amennyiben a fentiek vállalható kompromisszumot eredményeznek, érdemes továbbgondolni a projektet, és esetleg beépíteni egy etanolüzemet segítő elektronikát, amelyről alant még szó lesz.

Üdvözlettel:

Autódoktor



Kedves Doki!

Olvastam 2007-es írásod, miszerint a Fábiába nem jó az E85. Tudsz tanácsot adni, hogy új típusú Swiftbe érdemes-e használni? A neten van egy ezt reklámozó weblap (http://www.e85kft.hu/) ahol csak egy elektromos ketyerét szerelnek be.
A Swift gumi és egyéb alkatrészei bírják szerinted az alkoholos üzemanyagot?

Kedves Érdeklődő!

Néha az embernek a begyűjtött tapasztalatok alapján revideálni kell saját, korábbi álláspontját. Úgy fest, a Fabia is nagyjából kompromisszum-mentesen üzemeltethető 1:1 arányú benzin-etanol keverékkel, némi átalakítással pedig a tiszta etanollal is kiválóan üzemel.

A Swifteknél is hasonló a helyzet, jónéhány, hibátlanul működő új és régi Swifttel találkoztam, amelyeket több-kevesebb rendszerességgel etanollal tankolnak. Volt köztük eredeti konfiguráció és elektronikával "kezelt" is, a tulajdonosaik hibamentes működésről számoltak be.

Ahogyan fentebb már írtam, a tömítések, gumialkatrészek porladásáról én is többször hallottam és olvastam, de nem találkoztam még ilyen autóval.

Üdvözlettel:

Autódoktor



Tisztelt Autódoktor!

Érdeklődni szeretnék, hogy 1999-es VW Polo Classic autómba tankolható-e bioetanol üzemanyag, és amennyiben igen, milyen feltételekkel?

Válaszát előre is köszönöm:

Ágnes

Kedves Ágnes!

Hasonlókat tudok mondani, mint Zolinak az Astrával kapcsolatban. Feltétlen szükséges az üzemanyagszűrő cseréje, és indulhat a próba a fele-fele arányú keverékkel. Ha ezzel nem jelentkezik komoly probléma, tehát a fogyasztás nem ugrik meg durván, továbbra is indul az autó hidegen, és kísérletező kedvnek sincs híján, jöhet az elektronikus segítség is.

Üdvözlettel:

Autódoktor



Tisztelt Autódoktor!

Az érdekelne engem, hogy szabad e benzines autót, benzin - bioetanol keverékkel használni?

Konkrétan egy 2002-es 1.4 97LE Toyota Corollám van, 65000 km-rel. Tehetek bele mondjuk fele-fele arányban benzin etanol keveréket, anélkül, hogy bármi problémát okoznék a motornak?

Mi történik ilyenkor, hogy értsem a folyamatot?

Köszönettel:
Bognár Tamás

Kedves Tamás!

A fentiek alapján talán már ön is tudja, azt javaslom, hogy a leírtak mellett nyugodtan kísérletezzen a fele-fel arányú keverékkel. Fontos tudni, hogy a kúton kapható benzin is tartalmaz etanolt, illetve az E85 is tartalmaz benzint. Ebből egyértelmű, hogy a két üzemanyag egymásnak nem ellensége.

Az 1:1 arányú keverék használatakor észrevehet némi fogyasztásnövekedést, a magasabb fordulatszámokon kevés gyengülést, alacsonyabb fordulaton azonban bizonyos esetekben még nyomatékosabb is lehet a motor. Ilyen arányú etanol-használatkor jó esetben még indítási nehézség sem lép fel, tehát egyszerű hétköznapi autózásban nem érez majd jelentős különbséget - a benzinkúton fizetendő összegen kívül.

Üdvözlettel:

Autódoktor



Tisztelt Autódoktor!

2008-as Sport Suzukim van, és a gyár 98-as benzint ír elő a használatához! A kérdésem az lenne, hogy tankolhatok-e bele bioetanolt átalakítás nélkül?

Azt olvastam róla, hogy 110-es oktánszámú benzinnek felel meg. Ha Evoneo-t tankolok az is magas, 100-as oktánszámú, és mégsem kell átalakítani hozzá a kocsit.

Mindenképp szükséges átalakítani hozzá vagy nyugodtan lehet bele tankolni?

Válaszát előre köszönöm!!

Kedves Érdeklődő!

Az etanolos üzemnél korántsem az oktánszám okozza (vagy nem okozza) a problémát, nem ez jelenti a legfontosabb különbséget. Az előírtnál magasabb oktánszámú üzemanyag használata egyébként abszolút nem tilos, bár a legtöbb esetben teljesen felesleges.

A két üzemanyag közötti legjelentősebb eltérés, amely miatt nem váltható ki egy az egyben, változtatás nélkül a benzinüzem etanollal, az utóbbi alacsonyabb égéshője. Emiatt azonos dinamikájú motorüzemhez többletüzemanyagra van szükség, amelyet a legtöbb autó eredeti motorvezérlője nem képes biztosítani. Így, amint fent már olvashatta, vagy 1:1 arányú keverékkel kell járnia, vagy a megfelelő elektronika beépítésével "etanolképessé" kell tennie az autót ahhoz, hogy E85 pisztolyból tankolhasson.

Üdvözlettel:

Autódoktor

Kedves Autódoktor!

Van egy 2004-es évjáratú Daewoo Kalos 1.4S autóm, és gondolkozom, hogy a mai benzinárak mellett használnék az autóba etanolt. A neten nézelődtem, és átalakító nélkül nem ajánlják.

Olyat is olvastam hogy tönkreteszi a szimmerringeket, ac-pumpát, stb...

Amit kinéztem  az Flexfuel PT-E85 univerzális etanol átalakító. Tudna esetleg segíteni benne, hogy egyáltalán a kocsiba ezt be lehet-e szerelni, és hogy nem lesz e baja kocsinak?

Nagyon tanácstalan vagyok.

Előre is köszönöm a segítségét.

jaki77

Kedves Jaki!

Megértem a tanácstalanságát, meglehetősen sok, egymásnak ellentmondó információ közül nehéz kiszűrni az értékeset. Én  jórészt az általam tapasztaltak, vagy az általam nagyrabecsült, rutinos kollégák és ismerősök véleményéből igyekszem tájékozódni. Ez alapján azt mondom, igen nagy a valószínűsége, hogy az etanolos üzem komoly problémát okozzon. Az üzemanyagszivattyú esetében elméletileg fennáll a lehetősége annak, hogy valamivel megrövidül az élettartam, ám ilyen esettel sem találkoztam még.

Az ön által említett elektronika elvileg a Kalosba is beépíthető, ennek egyetlen gátja a megfelelő injektorcsatlakozó megléte. Amennyiben ezt egyeztette, és talál az ön autójához megfelelő darabot, a beépítés megoldható - természetesen azt javaslom, hozzáértővel, szervízben végeztesse el a munkát.

Üdvözlettel:

Autódoktor

Tisztelt Autódoktor!

Gondolkozom azon, hogy beszereltessek elektronikai rendszert, hogy a kocsim (Suzuki SX4 Sedan 1.6 VVT) alkalmassá váljon bioetanol használatára.

Két kérdésem van:
1. A bioetanol használata hogyan befolyásolja a motor élettartamát? Úgy tudom, fokozottan korrodálja.
2. A kocsi még kicsivel több, mint 1 évig garanciális. Ha beszereltetem, elvesztem-e a garanciát? Utóbbira a márkaszerviz nem tudott válaszolni.

Kedves Érdeklődő!

1. Az etanol használata az eddigi tapasztalatok alapján semmilyen módon nem befolyásolja a motor várható élettartamát. Nem korrodálja fokozottan, ez maximum elvi lehetőségként áll fent, de csupán az üzemanyagrendszer néhány alkatrészére vonatkoztatva. Ilyen jellegű problémával még nem találkoztam.

2. Ez egy fogós kérdés. Elméletileg a gyár jótállása az egész autóra és részleteire is vonatkozik, ám egyben, teljesen elveszíteni nagyon nehéz. Amennyiben egy olyan meghibásodás következik be, amely egyértelműen visszavezethető az etanol használatára, a gyártónak elvileg bizonyítania kell az összefüggést, és enek eredményeképpen tagadhatja meg a jótállást. Olyan garanciális igényt azonban, amely nem hozható összefüggésbe az etanolos üzemeltetéssel, nem tagadhat meg.

Legalábbis ez az elvi helyzet, ám ön és a gyár vagy a vezérképviselet valószínűleg nem egy súlycsoportban vannak, sem a jogi képviselőket, sem az anyagi eszközöket tekintve. Így, ha nem kíván hosszas pereskedésbe torkolló vitát a márkakereskedésekkel, inkább ne használjon E85-öt a garanciaidőn belül.

Üdvözlettel:

Autódoktor