Bagószagú, bebarnult, mit tegyek?

2010.08.12. 14:38

Kedves Pucevadoktor!

Van egy negyed százados, félmillió kilométert futott autóm, amit mindennél jobban szeretek. Valaki szétbagózta a belsejét - volt ideje és kilométere rá. Nemrég az egyik napellenzőm tönkrement, vettem
gyárilag ugyanolyan színkódút a bontóból, felszereltem. Sokkal világosabb, mert abban az autóban nem bagóztak, amiből kivették. Mit tegyek a bebarnult (műbőr) tetőkárpittal, ajtókárpittal?

U. i.: most már a szag is zavar.

Üdv
Joe


Kedves Joe!

Hogy sikerül-e a két színt „összehozni”, kétesélyes dolog. Ha egy fiatal autóról beszélnénk, nem lenne gond, viszont ha sok-sok éven át masszívan dohányoznak egy autóban, akkor ott a kárpit színe akár véglegesen is megváltozhat.
Amit javasolni tudok:
Szerezzen be jó minőségű mikorszálas törlőkendőket, egy profi kárpitisztítót, körömkefét, lakkbenzint és/vagy nitrohigítót.


Először egy száraz mikroszálas kendővel törölje ét a tisztítandó felületet vagy porszívózza át, hogy minden lazább szennyeződést el tudjon távolítani. Ezután a kárpittisztítót az előírtnál töményebben tegye egy spray-s flakonba. Permetezze a tisztítani/világosítani kívánt felületre az anyagot és körömkefével kezdje el sikálni. Javaslom, hogy egy kevésbé feltűnő helyen tegyen egy próbát mielőtt az egész tetőkárpitnak nekiesne. Ha a műbőr anyaga nem színeződött még el teljesen, akkor egy jó kárpittisztító szer csodákra lehet képes.


Ha ez nem működne, próbálja ki a lakkbenzint. Öntsön mikroszálas rongyra egy keveset és dörzsölje a kárpitba. Ez elvileg hatékonyabb lehet műbőrön, mint a kárpittisztító, de használata sokszor egyáltalán nem indokolt. Ha ez sem segít, akkor utolsó lehetőségként nitrohigítóval is végezhető az előbbi művelet, de ez extra odafigyelést igényel, hiszen a nitrohigító sokkal agresszívabb szer. Könnyen lehet, hogy megmarja magát a kárpitot is. Ezért itt is javasolt egy nem feltűnő helyen tenni egy próbát. Én fehér műbőrön nagyon jó eredményt tudtam vele elérni. De mégegyszer fontos hangsúlyozni, hogy CSAK ÓVATOSAN!  Ezzel akár véglegesen is tönkreteheti a tetőkárpitot. Figyelem! Lakkbenzin és nitrohigító csak jól szellőző helyen használható. Tehát a műveletet nyitott ajtóknál végezze!


Ha ez sem segít, akkor sajnos csak a tetőkárpit cseréje marad.

Üdv:

Ezwash