98-as benzint írnak elő, de már nincs

2010.12.21. 12:08

Üdv

1991-es Citroen AX 1.1-es még nem befecskendezős autónkba 98-as benzint ír elő a gyártó, azonban ezt már egyre kevesebb helyen lehet kapni. Tudna javasolni valamilyen megoldást, alternatívát? Pl. nagyobb oktánszámú benzin használata (Evo, V-Power, stb.), vagy magasabb oktánszámú és 95-ös benzin keverése (ha ezek keverednek oktánszám szempontból?), esetleg a motor valamilyen átalakítása?

Köszönöm

Üdv
István

Kedves István!

Először is: az általam elérhető összes forrás szerint ehhez az autóhoz a gyári ajánlás 95 oktánszámú benzin. 98-as előírásnak nyomát sem találtam.

Ha mégis ragaszkodik a magasabb oktánszámhoz – mert lehetnek az enyémnél pontosabb forrásai –, több lehetőség áll ön előtt:
– Oktánszámnövelő adalék: a legegyszerűbb, de valószínűleg a legköltségesebb megoldás. Ha nevesebb, márkásabb gyártótól vásárol, egészen irreálisan megnövelheti ezzel a tankolás költségét. Számoljon, talán van olyan gyártmány, amellyel megéri.
– Keverés prémium-benzinnel: elméletileg működhet az a megoldás, hogy 95 és magasabb oktánszámú üzemanyag megfelelő arányú keverésével állít elő 98-asnak megfelelőt. A gyakorlatban azonban ezek oktánszáma alig valamivel van 98 felett, így elég sokat kell tankolnia a prémium-benzinből a cél eléréséhez. Ehhez jön még, hogy az adalékok miatt a számtani átlagolás is csak pontatlan eredményt ad - bár itt az eltérés elég minimális lehet.
– 95-E85 keverék: valódi oktánszámnövelő megoldás lehet, ám nehéz pontosan kiszámolni, milyen arányban kell kevernie. Ráadásul karburátoros autónál könnyű elérni azt a határt, ahol már nem működik megfelelően az autó átalakítás nélkül.

Azt javaslom tehát, hogy mielőtt kísérletezni kezdene, pontosítsa az autó oktánszám-igényét, és ha van rá lehetőség, maradjon a 95-ösnél.

Üdvözlettel:
Autódoktor