Füstöl az ékszíj

2011.01.21. 16:59

Hello,

van egy Suzuki Swift II-m, 2006 évjáratú. Az lenne a kérdésem, hogy mikor reggel vagy napközben beindítom az autót, az ékszíj nyikorog és az utastérbe égett gumiszag jön be. Ezt nyitott motorháztetővel is megnéztük, és az ékszíj füstölt egy darabig, utána nem. Ez miért lehet?Tárcsával lenne gond?Az ékszíjat nemrég cserélték a szervizben, mert elszakadt. Új ékszíj került bele, és megint csinálja ezt a problémát. Ebben szeretnék segítséget kérni, mert a szervizben se tudnak semmit se mondani, mivel először oda vittem mikor elszakadt. Azt hittem, megcsinálják, hogy többet ne legyen ez, de ezek szerint nem.

Kedves Érdeklődő!

A csúszó ékszíj három okból fordulhat elő:
- laza vagy kopott az ékszíj
- az egyik ékszíjtárcsa kopott
- egy meghajtott segédberendezés extrém nehezen forog

Az elsőt gondolom kizárhatjuk, valószínűleg rendesen megfeszítette a szerviz. A másodikat ön is elenőrizheti, ha valamelyik tárcsában a perem magasságánál mélyebbre fekszik a szíj, akkor azt bizony cserélni kell.

A harmadik eset a nehezebb. Amikor a szíj éppen nyikorog és füstöl, felnyitott motorháztetőnél meg kell figyelni, melyik tárcsán csúszik meg. Ezután le kell szedni a szíjat, és ellenőrizni ennek a segédberendezésnek (legyen az generátor, szervó vagy klíma) az állapotát.

Van még egy egyszerű módszer, ami segít megtalálni a hiba forrását. Ha a csúszó, nyikorgó ékszíj belső feléhez forgás közben egy szappant tartunk (igen óvatosan persze, azok a tárgyak ott forróak és mozognak!), a hang gyakran megszűnik. Ha ön is ezt tapasztalja, igen nagy valószínűséggel kopott, vagy öreg a szíj.

Üdvözlettel:
Autódoktor