Kis dízel kis fűtés?

2011.01.28. 11:34

Tisztelt Autódoktor!

Idén tavasszal vásároltam egy Fiat Grande Punto 1.3 Multijet típusú gépkocsit. Eddig tetszett, mert nem volt hideg. A bajom az, hogy kb. 15 perc eltelik addig, amíg valami érezhető langyosság megjelenik, és ezután sem lesz dögmeleg sosem.

Igaz, hogy ezek a kis dízelek nem fűtenek? Segít, ha a hűtő elé valami takarást szerkesztek?

Előre is köszönöm: Zsolt

Kedves Zsolt!

Ahogy a nagy kínai bölcsek mondják: ez ilyen.

Minden télen előkerül a téma, de sajnos nincs jó megoldás. A mai gazdaságos motorok fűtése gyenge, a jó hatásfok ugyanis jóval kevesebb hulladékhőt eredményez, a fűtés pedig ebből lop egy keveset az utasok számára.

A hűtőtakaró nem jó megoldás, a gyárban elég hosszasan próbálkoznak az optimális egyensúly megtalálásával, ezen csak rontani tud ilyesmivel.

Amit javasolni tudok:
- az üzemi hőfok eléréséig ne kapcsolja be a fűtést
- használjon kisebb sebességi fokozatot, nagyobb fordulatot abban a tartományban, ahol a mutató már megmozdult, de még nem érte el a normál üzemi hőfokot - itt ez már nem eredményez fokozottabb kopást.
- kapcsolja be a világítást, hátsó ablakfűtést, fényszórót, meg amit még talál maga körül - a nagyobb elektromos fogyasztók némileg nagyobb terhelést jelentenek a motornak, így valamivel jobban melegszik majd.
- a ventilátort ne kapcsolja egyből a legnagyobb fokozatba, ez ugyanis szinte azonnal visszahűti a vizet, és ezzel a motort is.

Egyúttal vigasztalja, hogy a gyengébb fűtésért cserébe kellemes fogyasztás lehet az ön jutalma.

Üdvözlettel:
Autódoktor