Tönkremegy a motor a gyertyától?

2011.07.18. 13:16

Szia Doki!

Van egy 1993-as B Corsám, C14NZ motorral. Az a kérdésem, hogy milyen gyertyát rakjak bele?

Jelenleg NGK BKR5EK van benne, csereérett már. Próbáltam utánaolvasgatni de nem igazodok el a rengeteg információ között. Annyit sikerült kideríteni, hogy egypólusú kell bele, mert a gyári gyújtórendszer ehhez van méretezve és a nagyobb pólusszám nem fog tisztább égést eredményezni. Legalábbis a rendelkezésemre álló információk alapján ezt szűrtem le.

Kérlek, mondd meg a tutit! :)

Köszi:

Tamás

Kedves Tamás!

Ha ez a Corsa 1993-as, akkor a BKR5EK nem jó hozzá.

Nem az egy- vagy két testelektróda miatt, ezeknek semmi köze a gyújtórendszer méretezéséhez. Itt jegyezném meg, hogy óriási tévedés azt gondolni, hogy a többelektródás gyertyákon több szikra - pontosabban ív - keletkezik, mint az egypólusún.

Az Opel 1995 júliusáig - egészen pontosan 02BF1475 vagy 19241622 motorszámig - "egypólusú", alátéttel tömítő gyertyákkal (például NGK BPR5ES) szállította ezeket a motorokat, ezután pedig "kétpólusú", kúppal záró gyertyákkal (például NGK BKR5EK).

Az óriási különbség tehát nem a testelektródák számában, hanem a tömítésben van. A teljesen eltérő kialakítás miatt szigorúan tilos felcserélni a két különböző gyertyát, ezzel ugyanis akár véglegesen is tönkreteheti a gyertyafurat tömítőfelületét.

Üdvözlettel:

Autódoktor