Szorul a Suzukim melegben

2011.09.22. 11:28

Tisztelt Autódoktor!

2001-es, 1,3-as, 8 szelepes, 3 ajtós Suzuki Swiftem van, ami 70.000 km-t futott 90%-ban városban. A problémám az, hogy amikor bemelegszik az autó, de csak is akkor, elkezd egyre nehezebben járni a váltó. Ezt az összes fokozatban csinálja, ha melegebb nap van, vagy hosszabb úton már durván tud szorulni; olyan érzés vele váltani minden fokozatba, mintha valaki folyamatosan ellen tartana. De pl. hajnalban, induláskor, míg hideg az autó, egyáltalán nem jelentkezik ez a hiba. Kicseréltem két hónapja, úgy 2000 km-rel ezelőtt benne a váltóolajat, de sajnos nem szűnt meg a jelenség.

A kérdésem az lenne, hogy mitől lehet ez és, hogy hogyan lehet orvosolni a problémát?

Köszönöm.
zoli

Kedves Zoli!

Három ötletem van erre a problémára.

Az első a szinkrongyűrűk komoly kopása, bár erre kevésbé jellemző, hogy a melegedéssel erősödik. Leghamarabb a kettes kopik el, ha érezhető a különbség a fokozatok között, valószínűleg ez lesz a probléma. Ez sajnos csak a szinkrongyűrűk, illetve extrém esetben a dobok cseréjével orvosolható.

A másik probléma lehet, ami szintén jellemző a Swiftekre, a váltóolaj minősége. A gyár elvileg engedi a 80W90-es váltóolajat is, ha az legalább GL-5 minősítéssel rendelkezik, ám az igazi a GL-5-ös, 75W90-es viszkozitású olaj. A különbség óriási lehet, különösen melegen. Ha a legutóbbi cserénél 80W90 került bele, érdemes azt lecserélni.

A harmadik kevésbé valószínű, mert más tünetekkel is jár: a kuplung kopása. Ennek talán legegyszerűbb diagnózisa az, ha kinyomott kuplunggal hátramenetbe kapcsol. Ha ez reccsenésmentesen megtehető, a kuplung rendben van.

Üdvözlettel:
Autódoktor